Κυριακής προ της Υψώσεως



ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

                                         
                                                                Γαλάτας ΣΤ' 11 - 18



Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την πνευματική μας ζωή είναι και η τυπολατρεία.
Το να προσκολλάται δηλαδή η καρδιά στους τύπους, με αποτέλεσμα να χάνεται ή ακόμη χειρότερα να διαστρεβλώνεται η ουσία της Πίστεως.
Αυτόν το μεγάλο πειρασμό είχαν κατορθώσει να μεταδώσουν στην νεοσύστατη Εκκλησία των Γαλατών, ιουδαϊζοντες ψευδοδιδάσκαλοι, οι οποίοι κήρυτταν ότι για την σωτηρία ήταν απαραίτητη η τήρηση των τελετουργικών διατάξεων του Νόμου της Παλαιάς Διαθήκης, και προ παντός της περιτομής. Κοντά δε στην πλάνη αυτή, επιχείρησαν με συκοφαντίες και διαβολές να κλονίσουν το αποστολικό κύρος του απ. Παύλου.
Βεβαίως, ο απόστολος των εθνών, περισσότερο από κάθε άλλον γνώριζε τον κίνδυνο αυτόν που διέτρεχαν οι νεοφώτιστοι χριστιανοί. Γι'  αυτό, τόσο προφορικώς, ανασκευάζει τις...


Μερικὲς σκέψεις γιὰ νὰ προστρέχουμε στὴν Θεοτόκο μὲ πίστι καὶ θάρρος. Ἁγ. Νικοδήμου τοῦ Ἁγιορείτου.


 Μερικὲς σκέψεις γιὰ νὰ προστρέχουμε στὴν Θεοτόκο μὲ πίστι καὶ θάρρος

 Ἅγιος Νικόδημος Ἁγιορείτης

Θέλοντας νὰ προστρέξῃς στὴν Θεοτόκο μὲ πίστι καὶ θάρρος γιὰ κάθε σου ἀνάγκη, μπορεῖς νὰ τὸ πετύχης ὅταν σκεφθῇς: Α´) Ὅτι ὅλα ἐκεῖνα τὰ δοχεῖα (ὅπως τὸ γνωρίζεις ἀπὸ τὴν πεῖρά σου) στὰ ὁποῖα ἔχει τοποθετηθῆ μόσχος ἢ ἄλλο παρόμοιο ἄρωμα πολύτιμο, μολονότι δὲν ὑπάρχει μέσα τους τὸ ἄρωμα, τὰ ἀγγεῖα αὐτὰ διατηροῦν τὴν εὐωδία τοῦ ἀρώματος ἐκείνου.

Καὶ ὅσο περισσότερο χρονικὸ διάστημα παρέμεινε τὸ ἄρωμα μέσα στὸ δοχεῖο, τόσο περισσότερο τὰ δοχεῖα ἐκεῖνα διατηροῦν τὴν εὐωδία· καὶ μάλιστα τόσο περισσότερο εὐωδιάζουν ἐκεῖνα, ὅσο περισσότερο παραμείνει τὸ ἄρωμα μέσα, μολονότι ἐκεῖνος ὁ μόσχος ἢ τὸ παρόμοιο ἄρωμα εἶναι μιᾶς περιοριστικῆς καὶ περιωρισμένης δυνάμεως.
 Παρόμοια νὰ σκεφθῇς ὅτι καὶ ἕνας ποὺ στέκεται κοντὰ σὲ μία μεγάλη πυρκαϊά, διατηρεῖ τὴν θερμότητα γιὰ πολὺ καιρὸ καὶ ...

ΜΟΝΟ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ...

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 10000πΧ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ


Ελεύθερη μετά τη διεθνή κατακραυγή η 11χρονη πακιστανή που πάσχει από το σύνδρομο ντάουν

Ελεύθερη μετά τη διεθνή κατακραυγή η 11χρονη πακιστανή που πάσχει από το σύνδρομο ντάουνΕλεύθερη με αναστολή αφέθηκε σήμερα η 11χρονη χριστιανή στο Πακιστάν, η οποία είχε συλληφθεί κατηγορούμενη ότι βεβήλωσε το .....

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ...



Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ...


Στους Αδελφούς Καραμάζωφ περιλαμβάνεται μια λαϊκή ιστορία, σχετικά με μια ηλικιωμένη γυναίκα που δεν έζησε σωστά και μετά θάνατο βρέθηκε σε μια λίμνη από φωτιά. Ο φύλακας Άγγελός της προσπαθούσε να κάνει ό,τι μπορούσε για να την βοηθήσει. Η μόνη καλή πράξη όμως που θυμόταν ότι έκανε αυτή η γυναίκα όταν ζούσε, ήταν που είχε δώσει κάποτε από τον κήπο της ένα κρεμμύδι, σε μια ζητιάνα. Πήρε λοιπόν ο άγγελος το κρεμμύδι, είπε στη γυναίκα να πιαστεί απ' αυτό κι άρχισε να την τραβά έξω από τη λίμνη.

Μέσα στη λίμνη όμως δεν ήταν μόνη της. Όταν οι άλλοι είδαν τι συνέβαινε, μαζεύτηκαν τριγύρω και κρεμάστηκαν πάνω της με την ελπίδα να συρθούν κι αυτοί έξω μαζί της. Τότε όμως η γυναίκα, με τρόμο και....

Εκποίηση νησίδων και βραχονησίδων και άλλων ιερών και οσίων




Παναγιώτης Ήφαιστος www.ifestosedu.gr
Περιεχόμενα: 1. Έγκλημα άνευ λόγου και αιτίας και για ασήμαντο αφορμή. 2. Χαιρέκακα ξένα «ανθρωποειδή» προ των πυλών 3. Νήσος Φλέβες: Όαση στην αυλή εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής. 4. Πολιτειακή νομιμότητα, δημόσιο συμφέρον και η Ελληνική Δικαιοσύνη

1.  Έγκλημα άνευ λόγου και αιτίας και για ασήμαντο αφορμή
Η αναγγελθείσα εκποίηση των νήσων και νησίδων των Ελληνικών θαλασσών με μεταμφίεση τη δήθεν την «αξιοποίησή τους» είναι σύμπτωμα μιας βαθύτερηςπολιτικοπνευματικής κρίσης. Συμβολίζει μια απελπιστικά διαστρεμμένη και λανθασμένη αντίληψη ως προς το τι είναι οικονομική ανάπτυξη και περιφρονεί πάγιες παραδοχές για το πώς συνδέονται τα δημόσια αγαθά με τους πολίτες, την ευημερία τους, το περιβάλλον τους, την αξιοπρέπειά τους, τις κοσμοθεωρίες τους, τη δημοκρατία τους και την πολιτική τους ελευθερία. Είναι επίσης απελπιστικά ανορθολογική όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης της συντρέχουσας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Είναι μια στάση αξιοθρήνητα κοντόφθαλμη και μικροπρεπής: Τη στιγμή που το (ίδιο) πολιτικό προσωπικό λόγω λαθών, παραλείψεων και σπαρακτικής διαπραγματευτικής ανικανότητας προκαλεί απώλεια ...

Το σφάλλειν ανθρώπινον, το συγχωρείν Θείον



Λένε ότι «το σφάλλειν ανθρώπινον, το συγχωρείν Θείον». Μία νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι αν μάθουμε να συγχωρούμε όσους μας πληγώνουν, θα κάνουμε καλό στην υγεία μας.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, διαπίστωσαν ότι όσοι μπορούν να «διώχνουν» τον θυμό τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν επικίνδυνες αυξήσεις στην αρτηριακή τους πίεση.
Οι ερευνητές ζήτησαν από 202 εθελοντές να θυμηθούν μια στιγμή στη ζωή τους, κατά την οποία ένας φίλος τους πρόσβαλλε άσχημα. Οι μισοί έπρεπε να ...

400.000 χιλιάδες αρχαιοελληνικά έγγραφα κατέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ετοιμάζονται να αναγνωσθούν!


Καθίστανται πλέον αναγνώσιμα 400.000 κομμάτια μισοκατεστραμένων παπύρων γραμμένα από τους προγόνους μας και που με μια καινούργια μέθοδο μπορούν να διαβαστούν . H  βρετανική εφημερίδα Independent σε ένα άρθρο της έγραψε… «Eureka! Εκπληκτική ανακάλυψη αποκαλύπτει τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων».
 
Χιλιάδες χειρόγραφα που έως τώρα δεν μπορούσαμε να διαβάσουμε και που περιέχουν σπουδαία κείμενα της κλασσικής φιλολογίας τώρα μπορούν να διαβαστούν για πρώτη φορά με μια τεχνολογία που πιστεύεται ότι θα ξεκλειδώσει τα μυστικά των αρχαίων ελλήνων.

Μεταξύ των άλλων θησαυρών που έχουν ήδη ανακαλυφθεί από μια ομάδα επιστημόνων του Παν/μίου της Οξφόρδης υπάρχουν και άγνωστα έως τώρα έργα κλασσικών γιγάντων όπως ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης και ο Ησίοδος.
 
Αόρατη με το κοινό φώς, η ξεβαμμένη μελάνη γίνεται...

ΑΝ ΣΙΩΠΑΣ...

Γέροντας Πορφύριος: Ο Σατανάς θέλει φασαρία μέσα στο σπίτι





- Για τις σχέσεις του ανδρογύνου ;Πώς να συμπεριφέρεσαι; Τι σου έλεγε;
- Μου έλεγε πολλά . Έλεγε, δηλαδή, ότι πρέπει να συνεννοούμαστε ,να προσευχόμαστε μαζί. Αυτό μου τόνισε πολλές φορές. Η προσευχή πρέπει να είναι κοινή.

Όταν τα παιδιά μου ήταν φοιτητές, του έλεγα ότι προσεύχομαι για να περάσουν τις εξετάσεις. Μάλιστα, μια φορά, ο γιός μου, αν και ήταν καλός φοιτητής, σε κάποιες εξετάσεις δυσκολευόταν ? τότε μου είπε ο Γέροντας: «δε θα περάσει τις εξετάσεις». Πράγματι δεν τις πέρασε.

Και όταν ξαναπήγα, μου είπε: «Δε θα περάσει γιατί του φωνάζεις και να, ο σατανάς θέλει να κάνει φασαρία μέσα στο σπίτι και είσαι συ το όργανό του. Να μη μιλάς».


«Να σου πω και κάτι άλλο» μου ‘λεγε. «Όταν γίνεται η προσευχή από κοινού, τότε ...

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

ΜΑΥΡΗ ΜΑΓΕΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Γέροντα, όταν δεν αισθάνονται την ανάγκη για εξομολόγηση, τι φταίει;




- Μήπως δεν παρακολουθείς τον εαυτό σου;
Η εξομολόγηση είναι μυστήριο. Να πηγαίνης και απλά να λες τις αμαρτίες σου.
 Γιατί, τι νομίζεις; Πείσμα δεν έχεις; Εγωισμό δεν έχεις; Δεν πληγώνεις την αδελφή; Δεν κατακρίνεις;
 Μήπως εγώ τι πηγαίνω και λέω; «Θύμωσα, κατέκρινα…» και μου διαβάζει ο πνευματικός την συγχωρητική ευχή.
 Αλλά και οι μικρές αμαρτίες έχουν και αυτές βάρος.

Όταν πήγαιναν στον Παπα-Τύχωνα να εξομολογηθώ, δεν είχα τίποτα σοβαρό να πω και μου έλεγε: «Αμμούδα, παιδάκι μου, αμμούδα»! Οι μικρές αμαρτίες μαζεύονται και κάνουν ένα σωρό αμμούδα, που είναι όμως βαρύτερη από μια μεγάλη πέτρα. Ο άλλος που έχει κάνει ένα αμάρτημα μεγάλο, το σκέφτεται συνέχεια, μετανοεί και ταπεινώνεται. Εσύ έχεις πολλά μικρά. Εάν όμως εξετάσης τις συνθήκες με τις οποίες εσύ μεγάλωσες και τις συνθήκες με τις οποίες μεγάλωσε ο άλλος, θα δης ότι είσαι χειρότερη από εκείνον. Να προσπαθής επίσης να είσαι συγκεκριμένη στην εξομολόγησή σου. Δεν φθάνει να πη κανείς λ.χ. «ζηλεύω, θυμώνω κ.λπ.», αλλά πρέπει να πη τις συγκεκριμένες πτώσεις του, για να βοηθηθή. Και, όταν πρόκειται για κάτι βαρύ, όπως η πονηριά, πρέπει να πη και πως σκέφθηκε και πως ενήργησε· αλλιώς κοροϊδεύει τον Χριστό. Αν ο άνθρωπος δεν ομολογή την αλήθεια στον πνευματικό, δεν του αποκαλύπτη το σφάλμα του, για να μπορέση να τον βοηθήση, παθαίνει ζημιά, όπως και ο άρρωστος κάνει μεγάλο κακό στην υγεία του, όταν κρύβη την πάθησή του από τον γιατρό. Ενώ, όταν εκθέτη τον εαυτό του όπως ακριβώς είναι, τότε ο πνευματικός μπορεί να τον γνωρίση καλύτερα και να τον βοηθήση πιο θετικά.


ΓΕΡΟΝΤΑΣ  ΠΑΙΣΙΟΣ/πηγή

«Γιατί ο Θεός γράφει τους νόμους Του πάνω στις καρδιές μας;


Ρώτησε μια φορά ένας άνθρωπος κάποιον ασκητή:
«Γιατί ο Θεός γράφει τους νόμους Του πάνω στις καρδιές μας;
Γιατί όχι μέσα στις καρδιές μας, εκεί που πραγματικά Τον έχουμε ανάγκη;»
Ο ασκητής απάντησε:
«Ποτέ ο Θεός δεν αναγκάζει τους ανθρώπους να Τον έχουν στην καρδιά τους.
Γράφει τα λόγια Του πάνω στην καρδιά, ώστε όταν αυτή ραγίσει, τότε Εκείνος πέφτει μέσα!» 

Κρίση και κατάκριση(Στάρετς Ζαχαρίας)




Υπάρχει ένας Κριτής, ο Κύριος, παντεπόπτης και παντογνώστης, παιδιά μου μην καθήσετε στον θρόνο του Κριτού και Δημιουργού, στον θρόνο του Θεού που γνωρίζει την καρδιά του κάθε ανθρώπου. Μη κρίνετε ποτέ κανένα. Είναι πράγματι φρικώδες για μένα να σκέπτωμαι πως έστω κι ένα από τα πνευματικά μου τέκνα θα τολμούσε ποτέ να κάνη τέτοιο πράγμα.
Πάλιν, σας λέγω, εάν φθονήτε κάποιον τότε ...

ΧΥΜΟΣ ΣΕΛΙΝΟ-ΑΠΟΧΥΜΩΤΗΣ ΧΟΡΤΑΡΙΚΩΝ


Μια σελίδα από την Βρετανορθόδοξη Φιλοκαλία




Μία μέρα ο Άγιος Κολουμπάν ρώτησε τον Άγιο Ντικουίλ:''Πώς και είσαι πάντοτε χαμογελαστός'';Και εκείνος του απάντησε:''Επειδή κανένας δεν μπορεί να μου πάρει το Θεό''.


Ο Άγιος Λουάν είπε:''Δε θα στενοχωρήσω ποτέ το Θεό επειδή Τον γνωρίζω.Αυτοί που δεν θέλουν να Τον ακούσουν είναι αυτοί που δεν Τον γνωρίζουν''


Ο Άγιος Κέβιν ζούσε όπως ο Αδάμ στον παράδεισο:'Τα πουλιά ερχόνταν και καθόνταν στα χέρια του και στους ώμους του και του τραγουδούσαν τα πιο γλυκά τραγούδια,την ίδια στιγμή που άγρια ζώα κυλιόνταν στα πόδια του.Τα δέντρα ήταν σαν άρπες οι οποίες φώτιζαν με το τραγούδι τους την σκληρη άσκηση του αγίου.Όταν τον προέτρεψαν να χτίσει ένα μοναστήρι σ'εκείνο το μέρος εκείνος απάντησε:''Δεν θέλω να ενοχληθεί ή να μετακινηθεί κανένα πλάσμα εξαιτίας μου''


Λέγεται για τον Άγιο Κένεθ ότι τέτοια ήταν η σχέση του με τα ζώα,όπου χρησιμοποιούσε τα κέρατα ενός ελαφιού για να ακουμπάει το Ψαλτήριό του.


Κάποια άλλη φορά μία κίχλα γέννησε ένα αυγό πανω στην παλάμη του Αγίου Κέβιν,την ώρα που εκείνος προσευχόνταν με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό.Τόσο πολύ κράτησε η προσευχή που το πούλι είχε το χρόνο να κλωσήσει το αυγό.


Λένε ότι οι νυφίτσες ερχόνταν και έπαιζαν κρυφτό στον μανδύα του Αγίου Κολουμπάν όταν αυτός ξεκουραζόνταν


Κάποια φορά στον Άγιο Κολουμπάν άρεσε μία σπηλιά στην οποία όμως ζούσε μια αρκούδα.Τότε με πραότητα ζήτησε από την αρκούδα να εγκαταλείψει την σπηλιά και εκείνη ταπεινά υπάκουσε.
Μια άλλη φορά ο άγιος έζεψε μία αρκούδα στο αλέτρι για να τον βοηθήσει στις εργασίες του.


Ο Άγιος Γκαλ βρήκε κάποτε ένα μοναχικό μέρος στο δάσος και αποφάσισε να διανυκτερεύσει εκεί.Το ξημέρωμα κατέβηκε από το βουνό μία αρκούδα.Ο άγιος της πέταξε ένα κομμάτι ψωμί και της είπε:''Εις το όνομα του Κυρίου φύγε απ'αυτό το μέρος.Όσον αφορά στα βουνά θα τα μοιραστούμε μαζί με την προυπόθεση να μην πειράξεις κανέναν''Τόσο καλά τα πήγαν οι δύο τους που τον χειμώνα η αρκούδα έφερνε ξύλα στον άγιο για να ανάψει φωτιά.


Ο Άγιος Άγκνους ήταν πολύ γνωστός επειδή μιλούσε με τους αγγέλους,γι'αυτό τον είχαν ονομάσει ''τον πιο σοφό ιρλανδό της εποχής εκείνης''
Παρόλα αυτά κάποιες φορές έπαιρνε κάποια μαθήματα από κάποιον ταπεινό ιερέα ή από έναν απλό άνθρωπο.
Μια φορά,ενώ αναπαυόνταν σε κάποιο κοιμητήριο,είδε όραμα στο οποίο ένα τάγμα αγγέλων είχε μαζευτεί γύρω από τον τάφο ενός στρατιώτη τον οποίον τον είχαν θάψει εκεί.Όταν ξύπνησε ζήτησε από τον ιερέα πληροφορίες γι'αυτόν τον στρατιώτη:''Πρέπει να ήταν ένας άγιος ,ένας μεγάλος νηστευτής και ασκητής'' είπε ο άγιος.
''Όχι'',ήρθε η απάντηση,αν και...

Υπάρχω γιατί υπάρχουμε



 




Ένας ανθρωπολόγος πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι στα παιδιά μιας Αφρικάνικης φυλής: Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο ζουμερά φρούτα δίπλα σ' ένα δέντρο και είπε στα παιδιά ότι όποιο από αυτά φτάσει πρώτο στο καλάθι, θα πάρει όλα τα φρούτα. Όταν τους έδωσε το σινιάλο για να τρέξουν, πιάστηκαν χέρι χέρι και ξεκίνησαν να τρέχουν όλα μαζί. Ύστερα κάθισαν σ' έναν κύκλο για να φάνε τα φρούτα. Όταν ρώτησε τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό, αφού κάποιο από αυτά θα μπορούσε να είχε καρπωθεί όλα τα φρούτα, τα παιδιά απάντησαν "UBUNTU" που σημαίνει «δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι αν έστω ένας από εμάς είναι στενοχωρημένος!» Η λέξη "UBUNTU"στην...