Παιδιά και Διατροφή



Η σχολική χρονιά αρχίζει και τα παιδιά πλέον επιστρέφουν στο πρόγραμμά τους, το οποίο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε διατροφικά τα παιδιά έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο δύσκολο πρόγραμμά τους. Η διατροφή τους οφείλει να είναι επαρκής σε ενέργεια ώστε να μπορούν τα παιδιά να ανταποκριθούν στην καθημερινότητά τους αλλά και να εξασφαλιστεί η ανάπτυξή τους . Οι ανάγκες των παιδιών σε ενέργεια είναι μεγαλύτερες από αυτές των ενηλίκων. Πέρα όμως από την ενέργεια, απαραίτητη είναι και η επαρκής πρόσληψη τόσο των μακροθρεπτικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά) όσο κα των μικροθρεπτικών συστατικών (μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία). Βέβαια απαιτείται προσοχή ώστε να μην φτάσει η κατάσταση στο άλλο άκρο, δηλαδή στην υπερκατανάλωση.

Κατά την διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να... γίνονται 5 γεύματα: 3 κύρια (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και 2 σνακ (δεκατιανό και απογευματινό). Με τον τρόπο αυτό ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί πολύ καλύτερα, έχει συνεχώς διαθέσιμη ενέργεια και παράλληλα αποφεύγεται η υπερφαγία στα μεγάλα γεύματα γιατί μειώνεται το αίσθημα της πείνας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο πρωινό, το οποίο οι μαθητές τις περισσότερες φορές το παραλείπουν είτε λόγω χρόνου είτε λόγω συνήθειας. Τα επίπεδα γλυκόζης μειώνονται το βράδυ κατά τον ύπνο και το πρωί αργούν να αυξηθούν. Η χαμηλή γλυκόζη αίματος έχει συσχετισθεί με φτωχή μνήμη, δυσκολίες της συγκέντρωσης και της μάθησης. Τρώγοντας λοιπόν πρωινό, αυξάνουμε τα επίπεδα γλυκόζης αίματος και επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να λειτουργεί κανονικά. Επίσης, μια σειρά από δημοσιευμένες έρευνες που μελέτησαν την απόδοση μαθητών σε πρωινά τεστ στο σχολείο μετά τη λήψη ή μη πρωινού έδειξαν ότι η απόδοσή τους ήταν υψηλότερη όταν τα παιδιά είχαν καταναλώσει πρωινό στο σπίτι, κάτι που οφείλονταν και στην καλύτερη λειτουργία της μνήμης τους. Ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων, σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών και των φυτικών ινών. Ορισμένες καλές προτάσεις για πρωινό είναι:

• 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης και 1
φρούτο,
• 1 τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης και τυρί) και 1 φυσικό χυμό,
• 1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί με μαργαρίνη και μέλι και 1 φρούτο,
• 1 φλιτζάνι γάλα, 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης και 1 φρούτο,
• 1 γιαούρτι με δημητριακά πρωινού και 1 φρούτο

Η κάλυψη των αναγκών σε μακροθρεπτικά και σε μικροθρεπτικά συστατικά εξασφαλίζεται ακολουθώντας τις συστάσεις της Μεσογειακής Διατροφής. Έτσι λοιπόν απαραίτητη είναι η κατανάλωση 4-5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως και αυτό επιτυγχάνεται όταν στα κύρια γεύματα υπάρχει μια σαλάτα και όταν τα σνακ περιλαμβάνουν φρούτα ή χυμούς. Επίσης στην παιδική αλλά και στην εφηβική ηλικία απαιτείται η κατανάλωση 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών για να καλυφτούν οι αυξημένες απαιτήσεις σε ασβέστιο.

Σε εβδομαδιαία βάση το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό και οι κιμάδες τους) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 2 φορές, το λευκό κρέας (κοτόπουλο και ψάρι) μπορεί να υπάρχει 2 φορές και απαραιτήτως η μια από αυτές θα πρέπει να είναι ψάρι. Όσπρια και λαδερά φαγητά (λαχανικά) θα πρέπει να καλύπτουν τις υπόλοιπες μέρες. Από την διατροφή των παιδιών δεν απαγορεύονται οι «λιχουδιές». Θα μπορούσαν μερικά σνακ μέσα στην εβδομάδα να περιλαμβάνουν κάποιο γλυκό. Καλό θα ήταν όμως η επιλογή του γλυκού να είναι πιο προσεκτική ώστε να μην παρέχει μόνο την ικανοποίηση της γλυκιάς γεύσης αλλά και αρκετά θρεπτικά συστατικά π.χ. ρυζόγαλο, παγωτό και κρέμες (πλούσια σε ασβέστιο), μαύρη σοκολάτα (πλούσια σε αντιοξειδωτικά) κ.α.

Συνοψίζοντας τα παιδιά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη καθημερινότητά τους θα πρέπει να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, εξασφαλίζοντας έτσι επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, και θα τους παρέχει την ενέργεια που χρειάζονται.

Του
Νικολάου Μ. Παπασπανού
Κλινικού Διαιτολόγου
Καθ. Φυσικής Αγωγής
http://talanto.forumup.gr/about855-talanto.html