Ένας Έλληνας επιστήμονας "ξεκλειδώνει" το Αλτσχάιμερ!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΡΝΑΝΑΣ


 



Σε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής χάρη στην καινοτόμο ιδέα ενός Έλληνα επιστήμονα μπορούν να ελπίζουν οι ασθενείς που νοσούν από Αλτσχάιμερ, η οποία μάλιστα δεν πηγάζει από κάποια φαρμακευτική αγωγή αλλά από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.
«Ζούμε περισσότερο με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός μας να κάνει πολλά… χιλιόμετρα. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής φθείρει τη λειτουργία του μυαλού με αποτέλεσμα μετά τα 75 έτη οι άνθρωποι να εμφανίζουν νευροεκφυλιστικές αλλοιώσεις, άνοια τύπου Αλτσχάιμερ» σημειώνει ο ψυχολόγος-ερευνητής από τη Θεσσαλονίκη Γιάννης Ταρνανάς.
Ο 38χρονος επιστήμονας εργάζεται εδώ και έξι μήνες στο τμήμα Γεροντολογίας και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου της Βέρνης. Από τον περασμένο Μάρτιο, η ομάδα που έχει συγκροτήσει κατά της σοβαρής νόσου εμπλουτίζεται συνεχώς με νευροεπιστήμονες και μηχανικούς Η/Υ από το τμήμα Ιατρικής Πληροφόρησης του ίδιου πανεπιστημίου αλλά και άλλων πανεπιστημίων.
«Η μέθοδος μας στηρίζεται σε μια μη φαρμακευτική αντιμετώπιση της άνοιας με τη βοήθειας της τεχνολογίας της τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας και της φυσικής αλληλεπίδρασης με τον χρήστη μέσω της κάμερας Kinect της Microsoft. H λογική πίσω από αυτή τη μεθοδολογία είναι πως η επανάληψη απλών και σύνθετων γνωστικών ασκήσεων μέσα σε ρεαλιστικά τρισδιάστατα περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας, μπορεί να βοηθήσει. Για παράδειγμα, μια εικονική κουζίνα, ένας εικονικός περίπατος ή μια εικονική περιήγηση σε ένα μουσείο μπορεί να ...
προσφέρει πραγματική γνωστική ενίσχυση ή έστω διατήρηση του νοητικού επιπέδου των ασθενών με άνοια με τον ίδιο τρόπο που η καθημερινή φυσική άσκηση ενισχύει ή επιβραδύνει την αποδυνάμωση της φυσικής υγείας. Η μεθοδολογία είναι πολύ ισχυρή καθώς ο ρεαλισμός που υπάρχει στο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας επιτρέπει τη μεταφορά της γνωστικής άσκησης σε καθημερινές δραστηριότητες» εξηγεί ο κ. Ταρνανάς.
Η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί μπήκε στο 2011 για 2 χρόνια σε πειραματικό στάδιο στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών και από τον Απρίλιο δοκιμάζεται σε 250 ασθενείς στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βέρνης που ασχολείται με τη γεροντική άνοια.
Εάν η τεχνολογία καταφέρει να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια, τότε ο κ. Ταρνανάς θα έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα κατά της σκοτεινής πλευράς του εγκεφάλου.
[Πηγή madata.gr]
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr