Τα γαϊδούρια στο Ναό των Αγίων Ταξιαρχών στο χωριό Βουνό, να πως ιεροσυλούν στα θρησκευτικά μνημεία.



Στο ναό των Αγίων Ταξιαρχών στο Βουνό βρίσκεις την πιο καθαρή εικόνα για την κατάσταση την οποία βρίσκετε οι Θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά στην Αλβανία και  το βαθμό της ευαισθησίας μας προς αυτήν.
Αυτή  δεν είναι η αρμόζουσα εισαγωγή για το άρθρο ενός  δημοσιογράφου. Αλλά ας είναι τέτοιο  το άρθρο αυτό. Από την πρώτη στιγμή θέλω να τονίσω, γαϊδούρια μέσα στην εκκλησία!!!!! Ανάμεσα στις ιερές εικόνες γεμάτα χρώματα, με σχέδια καλλιτεχνικά και εκκλησιαστικά του εικονοστασίου, από το ιερό  του  Ναού των Αγίων Ταξιαρχών  βγαίνουν τα γαϊδούρια. Δύο γαϊδούρια που διέμεναν ήσυχα εκεί. Χωρίς να πειράζουν άνθρωπο. Η θύρα της εκκλησίας, με λευκά καταστραμμένα σανίδια. Λέγετε πως οι ίδιοι οι κάτοικοι το έχουν ανοίξει βίαια για να βάλουν τα ζώα.

Βρίσκω αυτές τις φωτογραφίες τυχαία στην σελίδα της συντηρήτριας Εντλίρα Τσαούση, πρώην διευθύντρια των Πολιτιστικών Μνημείων . Αυτή μου αφηγείται  ότι τα έχει τραβήξει πριν από μερικές μέρες ενώ βρισκόταν σε αποστολή. Εκφράζετε αγανακτισμένη.
« Αυτό που κάνει περισσότερο εντύπωση και ...
πραγματικά με ανατριχιάζει είναι η πλήρης  έλλειψη της  ευαισθησίας εκ μέρους της κοινωνίας
Αυτοί όχι μόνο που δεν είναι  πιστοί,   δεν ενδιαφέρονται να φροντίσουν για την κατοικία του Θεού, αλλά δεν το θεωρούν ούτε καν μέρος της κοινής κληρονομιάς, έναν ανεκτίμητο θησαυρό και σημείο αναφοράς και αξιόλογο του χωριού που ζουν». Η Εντλίρα αφηγείται πως μερικοί νέοι διατηρούν ένα κάμπινγκ εκεί κοντά, έχουν κάνει μερικές φορές μία απλή ξύλινη πόρτα, ώστε να προστατευθεί κάπως, αλλά η πόρτα είναι σκισμένη και αφαιρέθηκε από τους ντόπιους  για να βάλλουν τα ζώα μέσα.
Εκτός από αυτό είναι και  η φυσική κατάσταση του μνημείου που είναι προς κατάρρευση. Οι τοιχογραφίες είναι καλυμμένες με διάφορα σχέδια, τα χρώματα ξεθωριασμένα, ολόκληρα μέρη εντελώς καταστραμμένα, και σουβάδες κάτω…. Οι κίνδυνοι που καλείτε να αντιμετωπίσει  είναι πολλοί. Η σκεπή είναι κατεστραμμένη, ενώ μεγάλες σχισμές φαίνονται με ελεύθερη ματιά και στο τοίχο της αψίδας.  Το χέρι του κράτους δύσκολα να φτάσει μέχρι εκεί. Οι τελευταίες επισκευές εκεί φαίνετε να έχουν γίνει πριν από 30 χρόνια.
Για την αξία του μνημείου αυτού η ειδική της κληρονομιάς  Εντλίρα Τσαούση εκφράζετε με υπερβολές. « Ο ναός των ταξιαρχών, μαζί με το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, που είναι ένας καθεδρικός ναός, όσο αφορά το μέγεθος και με σπουδαιότατες αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές αξίες, δημιουργεί ένα ενδιαφέρων σύνολο μαζί με το νεκροταφείο εκεί κοντά, αλλά και μία τέλεια  εικόνα.
Αλλά αυτή η αξιολόγηση και περιγραφή που δημιουργείτε, καταρρέει απότομα όταν βλέπεις τις εικόνες με τα γαϊδούρια  στην εκκλησία, όπως λέει η Εντλίρα, άλλη μέρα βρίσκεις επίσης και πρόβατα  που κάθονται μέσα για να μην της πιάσει η ζέστη, ενώ λίγο νωρίτερα  οι κάτοικοι το είχαν μετατρέψει σε αποθηκευτικό χώρο για ξύλα.

Το άρθρο στις 17.07.2013 στην Shqiptarja.com






Ο Ναός των Αγίων Αρχαγγέλων, ένα κομμάτι ιστορίας.


Ο Ναός των Αγίων Αρχαγγέλων στο Βουνό, βρίσκετε στην κάτω γειτονιά του χωριού, σε ένα ίσιωμα που έχουν κτιστεί και άλλα κτίρια. Έχει αγιογραφηθεί στο ίδιο χρόνο με το ναό της Παναγίας στην Μεσοδία, το έτος 1783. Έχει επίσης  περίπου την ίδια μορφή και μέγεθος δηλαδή μακροσκελές τετράγωνο, με εσωτερικές διαστάσεις 11,20 X 3,8 μ.



Από τι φαίνετε αυτά θα έχουν κτιστεί από του ίδιους μάστορες. Καλύπτετε με ξύλινη σκεπή χωρίς ταβάνι. Ο χώρος του ιερού χωρίζετε με ένα πέτρινο εικονοστάσι, με τρεις εισόδους. Στην ανατολική πλευρά φωτίζετε από δύο παράθυρα ανοιχτά στο βόρειο και νότιο τοίχο. Δίπλα στο ναό στην βορειοδυτική πλευρά υψώνετε το καμπαναριό.




Οι κατασκευή των τοιχωμάτων έχει γίνει με πέτρα και επίπεδους σουβάδες με ασβέστη. Αυτό τελειώνει με μία απλή κορνίζα πέτρινη. Οι γωνίες και οι στύλοι της πόρτας και των παραθύρων κατασκευασμένα από λαξευμένη πέτρα και το η βάση της αψίδας με μία μονή πέτρινη κορνίζα τοποθετημένη οδοντωτά, είναι τα μόνα στοιχεία που έχουν δουλευτεί με προσοχή.


Από το βιβλίο « Οι μεταβυζαντινή ναοί στην Νότια Αλβανία».









Read more: http://www.foniortodoksonkoritsas.com/2013/07/gomeret-ne-kishen-shen-mehillit-te.html#ixzz2cR20TtWK