5 λόγοι που η μουσική μας κάνει καλό

Έρευνες αποδεικνύουν τις θετικές επιδράσεις που έχει η μουσική στην υγειά του ανθρώπου.
1. Καταπολεμά το άγχος των ασθενών

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Drexel της Πενσυλβάνια έδειξε ότι οι ...
καρκινοπαθείς που άκουγαν μουσική παρουσίασαν σημαντική μείωση στα επίπεδα άγχους που αντιμετώπιζαν. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.891 ασθενείς και τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι παρουσίασαν μειωμένη αρτηριακή πίεση.

2. Μειώνει το στρες

Διδακτορική διατριβή από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία αποκαλύπτει ότι όσοι ακούνε μουσική σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζουν λιγότερο στρες. Η διατριβή βασίστηκε σε δύο παλαιότερες μελέτες οι οποίες είχαν δείξει ότι οι λάτρεις της μουσικής απολαμβάνουν γενικότερα πιο ευχάριστα συναισθήματα και έχουν θετικότερη στάση για τη ζωή.

3. Βοηθά στις επεμβάσεις

Η μουσική βοηθά τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν την πίεση μιας χειρουργικής επέμβασης, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κλινική του Κλίβελαντ. Διαπιστώθηκε ότι η απαλή μουσική είχε μια εξαιρετικά θετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου των ασθενών.

4. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ διαπίστωσαν πως υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της μουσικής και της καλής υγείας της καρδιάς. Η μουσική έχει σαν αποτέλεσμα τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κατά 26% περισσότερο όταν ένα άτομο ακούει χαρούμενη μουσική. Έτσι, διευκολύνεται η ροή του αίματος προς την καρδιά.

5. Απαλύνει τον πόνο

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα έδειξε ότι η μουσική αποσπά τα άτομα που βιώνουν πόνο κι έτσι η επίδρασή του είναι μικρότερη. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Pain

onmed.gr