Ιερά Σύνοδος: Τοποθέτηση κατά του συμφώνου συμβίωσης με εγκύκλιο "Προς το Λαό"

Με ειδικό κείμενο "Προς τον λαόν", όπως έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, επέλεξε η Ιερά Σύνοδος να αντιμετωπίσει το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το σύμφωνο συμβίωσης και τα ομόφυλα ζευγάρια.
 
Στη σημερινή πρώτη για το Δεκέμβριο συνεδρίασή της η ΔΙΣ ενέκρινε το κείμενο «Προς τον Λαό» σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, μηνός Οκτωβρίου 2013, με θέμα «Ο Θεσμός της Οικογένειας», το οποίο θα αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς και θα δοθεί στον Τύπο.
 
Ουσιαστικά δηλαδή θα επαναλαμβάνονται όλα όσα είχε πει και ο Αρχιεπίσκοπος στην εισήγησή του στην Ιεραρχία, στην οποία είχε αναφερθεί εμμέσως πλην σαφώς και στο θέμα της ομοφυλοφιλίας. 
 
Επίσης ο Σύνοδος σήμερα ασχολήθηκε με το ζήτημα των απαχθεισών μοναχών και με ζητήματα κληρικών που απασχόλησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα δεν παρέλειψε να σταθεί και στο θάνατο του αστυνομικού Ηλία Κωστένη. 
 
Η ανακοίνωση:
 
"Συνήλθε σήμερα Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Δεκέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
 
Κατά την σημερινή Συνεδρία :
 
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
 
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την θλίψη της και τα θερμά Της συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Αστυνομικού Ηλία Κωστένη, που έχασε την ζωή του κατά την ώρα του καθήκοντος, την Κυριακή τα ξημερώματα στο Βροντερό Φλώρινας.
 
Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε για τις προσωπικές του ενέργειες καθώς και του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις αναιτίως απαχθείσες δώδεκα Μοναχές από την Ιερά Μονή Αγίας Θέκλας του Πατριαρχείου Αντιοχείας, στην πόλη Μααλούλα της Συρίας.
 
Οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνεδροι εξέφρασαν την ευχή και την ελπίδα για το αίσιο πέρας της ως μη ώφειλε περιπέτειας των Μοναζουσών καθώς και των δύο Αρχιερέων, των οποίων τα ίχνη αγνοούνται από τον Απρίλιο του 2013.
 
(...)
 
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος περαιτέρω, αποφάσισε να αποστείλει επιστολή σε έντυπο, που το τελευταίο χρονικό διάστημα προβαίνει συστηματικά σε αναφορές σχετικά με υποτιθέμενο σκάνδαλο Αρχιερέως της Ελλαδικής Εκκλησίας, τον οποίο δεν κατονομάζει,
 
και να ζητήσει την άμεση υποβολή στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου, όλων των σχετικών στοιχείων, προκειμένου να... κινήσει αυτόματα τις διαδικασίες που προβλέπονται από τους Ιερούς Κανόνες και τους Νόμους του Κράτους.
 
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε το κείμενο «Προς τον Λαό» σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, μηνός Οκτωβρίου 2013, με θέμα «Ο Θεσμός της Οικογένειας», το οποίο θα αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς και θα δοθεί στον Τύπο."
 
Εξάλλου, να υπενθυμίσουμε ότι, περί τα μέσα Οκτωβρίου σε εισήγησή του στην Ιεραρχία ο κ. Ιερώνυμος είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων και στο θέμα της οικογένειας και της ομοφυλοφιλίας. 
 
Συγκεκριμένα είχε πει: "ο κίνδυνος να εκπέσει η οικογενειακή συμβίωση σε γυμνη σύμβαση υπήρχε και σε παλαιότερες εποχές. Σήμερα όμως, όλοι αναφέρονται στα δικαιώματά τους και λησμονούν τις υποχρεώσεις τους. Η ίδια η έννοια του φυλου ήδη θεωρείται μεταβλητή και επαμφοτερίζουσα. Η ικανότητα να διακρίνει κανείς την ιερότητα της ενώσεως των δύο φύλων στον σύγχρονο κόσμο μοιάζει να χάνεται βαθμηδόν. Γιά την Εκκλησία μας, βεβαίως, ο γάμος δεν εγκαθιδρύει μόνο μια κοινή πορεία προς την θέωση· εγγυάται, με την απόκτηση τέκνων, και την βιολογική και πνευματική διαιώνιση του ανθρωπίνου προσώπου".
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr