Η Μόσχα γιορτάζει και τιμά τον Αλεξάντερ Σολζενίτσιν

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί 95 χρόνια από τη γέννηση του Αλεξάντερ Σολτζενίτσιν- του αντιφρονούντα και συγγραφέα, κατόχου του βραβείου Νομπέλ, το πρόσωπο που είχε το τεράστιο θάρρος να αντιμετωπίσει το μηχανισμό του σταλινικού συστήματος και να αποκαλύψει στον κόσμο τη φρίκη των γκουλάγκ.
 
Ο Σολζενίτσιν δεν ήθελε να... γιορτάζει γενέθλια και επετείους, γιόρταζε μόνο τα γενέθλια των παιδιών, είπε στο Τας, η χήρα του συγγραφέας Ναταλία Σολζενίτσιν.
 
Σήμερα, όμως στη μνήμη του συγκεντρώθηκαν φίλοι και συνεργάτες του.
 
Στη Μόσχα στην επέτειο το Σολζενίτσιν  θα παρουσιασθεί  Συναυλία στη Μεγάλη Αίθουσα της Μόσχας «Στοχασμοί στα ύδατα». Ένα έργο που συνδυάζει τη μουσική με την ομιλία. Μαζί με τα έργα του Σολζενίτσιν θα ακούγεται η μουσική ενός από τους πιο διάσημους Ρώσους συνθέτες- Ντμίτρι Σοστακόβιτς.
 
Θα αναγνωστούν αποσπάσματα από το βιβλίο του συγγραφέα «Το Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ».
 
 
"Το αρχιπέλαγος Γκούλαγκ", το βιβλίο που παρουσίασε τη φρικτή πραγματικότητα του σταλινικού ρωσικού κράτους και συντάραξε τους λαούς του κόσμου
 
Στις 9 Δεκεμβρίου το Κρατικό Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν, εγκαινίασε έκθεση χειρογράφων, έγγραφα και φωτογραφίες του Αλεξάντερ Σολζενίτσιν. Ήταν η πρώτη παρουσίαση του αρχείου του συγγραφέα.
 
--
Ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1918 και απεβίωσε στις 3 Αυγούστου του 2008.
 
echedoros-a.gr