ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ



    
Λαγάνα και σαγανάκι από μυζήθρα, δύο παραδοσιακά εδέσματα,
 το ένα για το Σαββατοκύριακο πριν την Μεγάλη Σαρακοστή
και το άλλο, με μία εύκολη συνταγή, για την Καθαρά Δευτέρα.
Ευκολότατα και τα δύο, μπορούμε να τα τιμήσουμε δεόντως
 με την παρέα μας
Πάμε να τα δούμε:



 ΜΥΖΗΘΡΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ

Κόβουμε την μυζηθρούλα μας σε φέτες ενός εκατοστού.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει σε τηγάνι και χαμηλώνουμε
 την φωτιά....

ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΟΙ «ΑΣΠΑΛΑΚΕΣ» !



Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής της Τυρινής
(Ρωμ.  ΙΓ' 11 -  ΙΔ' 4)

Μέσα από δύο αντιθέσεις τις οποίες λαμβάνει από τον φυσικό κόσμο, ο Απόστολος Παύλος αναπτύσσει στους Ρωμαίους μια μεγάλη πραγματικότητα. Την πραγματικότητα του φωτός και του σκότους. Γι΄ αυτό και είναι πολύ χαρακτηριστική η φράση του «Η νυξ προέκοψεν η δε ημέρα ήγγικεν». (Ρωμ ΙΓ΄ 12).
Αλλά τι ακριβώς θέλει να επισημάνει η αποστολική γραφίδα; Με το «η νυξ προέκοψεν», δηλώνει το πνευματικό και ηθικό σκοτάδι μέσα στο οποίο ζει και κινείται κυρίως ο μακράν του Θεού κόσμος. Οι άνθρωποι δηλ. αυτοί οι οποίοι βιώνουν τα απαίσια έργα, οποιασδήποτε μορφής αμαρτίας και φαντάζονται ότι απολαμβάνουν οι ταλαίπωροι τη ζωή τους. Οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι «εργάζονται» τη νύχτα για να ζήσουν την ημέρα, όπως είναι οι κακοποιοί, οι κλέφτες, εγκληματίες και όσες άθλιες υπάρξεις υπηρετούν την «θεά Αφροδίτη». Όλοι αυτοί που αποτελούν την μάστιγα της κοινωνίας και προϊόντος του χρόνου ολοένα και περισσότερο φαίνεται να αποθρασύνονται και να αυξάνουν. Και γενικώς ειπείν, στο σκότος ανήκει όλος αυτός ο εσμός, ο οποίος εργάζεται είτε συνειδητά (δαιμονικώς), είτε ασυνείδητα (βλακωδώς), σε έργα ανομίας και αμαρτίας, τα οποία μισεί και βδελύσσεται ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός.  Σε έργα τα οποία τελικώς κολάζουν αιωνίως τους θαμώνες του σκότους.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι...

Ποια σαρακοστιανά ανεβάζουν τη χοληστερίνη



Βρισκόμαστε προς την αρχή της σαρακοστής όπου ο περισσότερος κόσμος ξεκινάει νηστεία, ή σκοπεύει να αρχίσει νηστεία την Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες βγάζοντας τα ζωικά προϊόντα από το καθημερινό διαιτολόγιο και αντικαθιστώντας τα με όσπρια, λαχανικά και θαλασσινά. Αυτή η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεαστεί η υγεία μας άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε ποια σαρακοστιανά περιέχουν χοληστερίνη και ποιες ομάδες ανθρώπων θα πρέπει να τρώνε με μέτρο. 

Του Σπύρου Γαλάνη
Γενικού- Οικογενειακού γιατρού 
Στην οικογένεια των θαλασσινών, συμπεριλαμβάνονται τα...

Εκπληκτικό κείμενο (από τόν Γάλλο λογοτέχνη Jean Richepin)


 
Γκρεμίστε όλη την Ελλάδα σε βάθος 100 μέτρων.
Αδειάστε όλα τα μουσεία σας, από όλον τον κόσμο.
Γκρεμίστε κάθε τι Ελληνικό από όλο τον πλανήτη.
Έπειτα σβήστε την Ελληνική γλώσσα από παντού.
Από την ιατρική σας, την φαρμακευτική σας.
Από τα μαθηματικά σας (γεωμετρία, άλγεβρα)
Από την φυσική σας, χημεία
Από την αστρονομική σας
Από την πολιτική σας
Από την καθημερινότητα σας.
Διαγράψτε τα μαθηματικά, διαγράψτε κάθε...

Στην τύχη; [power-point]


Στην τύχη;


                                                [Κλικ στην εικόνα]
www.inak.gr

ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ του PEDRO OLALLA - ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ...


"Γιατί Ελληνισμός και Ορθοδοξία πάνε μαζί"


ΠΑΠΑ ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΕΤΑΛΗΝΟΣ (VIDΕΟ)


Μια προφητική ομιλία του παπά-Γιώργη Μεταλληνού το 2007 στην Κατερίνη.
Τα λόγια αυτά παραμένουν επίκαιρα, μιας και η αλήθεια όχι απλώς δεν "παλιώνει", αλλά στις στιγμές που βιώνει η χώρα γίνεται και κυρίαρχη έννοια, καθώς ισοπεδώθηκαν όλα τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα..
Προς βοήθειά σας, φτιάξαμε έναν “κορμό”, με τα βασικά θέματα της ομιλίας. Καλή θέαση του βίντεο, στα πρώτα 38 λεπτά, θα έχετε λύσει πολλές απορίες σας…

Η υπακοή του Μεγάλου Αντωνίου



Κάποτε ο άγιος Αντώνιος έλαβε γράμμα από τον αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο, που τον καλούσε να αφήσει την έρημο και να τον επισκεφτεί στα Ανάκτορα, να τον φιλοξενήσει και να τον τιμήσει.
Ρώτησε, λοιπόν, τον μαθητή του, τον περίφημο Παύλο τον Απλό:
-Τι λες εσύ; Να πάω ή να μην πάω;
Κι ο Παύλος αποκρίθηκε:
-Αν πας θα...

«Το Παράπονο» του Ελύτη


Αναρωτιέμαι μερικές φορές: είμαι εγώ που σκέφτομαι καθημερινά πως η ζωή μου είναι μία; Όλοι οι υπόλοιποι το ξεχνούν; Ή πιστεύουν πως θα έχουν κι άλλες, πολλές ζωές, για να κερδίσουν τον χρόνο που σπαταλούν;
Μούτρα. Νʼ αντικρίζεις τη ζωή με μούτρα. Τη μέρα, την κάθε σου μέρα. Να περιμένεις την Παρασκευή που θα φέρει το Σάββατο και την Κυριακή για να ζήσεις. Κι ύστερα να μη φτάνει ούτε κι αυτό, να χρειάζεται να περιμένεις τις διακοπές. Και μετά ούτε κι αυτές να είναι αρκετές. Να περιμένεις μεγάλες στιγμές. Να μην τις επιδιώκεις, να τις περιμένεις.
Κι ύστερα να λες πως είσαι άτυχος και πως η ζωή ήταν άδικη μαζί σου.
Και να μη βλέπεις πως ακριβώς δίπλα σου συμβαίνουν αληθινές δυστυχίες που...

Τα λόγια της ερήμου




Ιστορίες απ'το γεροντικό. Διαβάζει ο Λυκούργος Μαρκούδης. Από το ραδιόφωνο της πειραϊκής εκκλησίας. 
http://aoratigonia.blogspot.gr/

Ποια είναι τα οφέλη των ξηρών καρπών




Καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, κάσιους, φουντούκια, συνοδεύουν το ποτό σας και εμπλουτίζουν γευστικά γλυκά και αλμυρά πιάτα. 

Ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, μόλις λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, που τυχαίνει να συμπίπτει και με αρκετές ονομαστικές εορτές, τα μπολ με τους ξηρούς καρπούς κοσμούν τα...

Ποιοί και γιατί θέλουν να αφανίσουν την Ελληνική Ορθοδοξία




Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης (Δημοσιογράφος – Συγγραφέας – Τουρκολόγος)

Ενώ η χώρα μας έχει ριχτεί στον γκρεμό...

Η Ελληνίδα αθλήτρια που αρνήθηκε να Τουρκέψει (με νεότερη ενημέρωση)






Κι’ όμως, υπάρχουν και σήμερα πραγματικοί Έλληνες! Διαβάστε και διαδώστε την ιστορία της αθλήτριας ξιφασκίας Βάσως Βουγιούκα που δεν πούλησε για τα χρήματα την ελληνική της υπηκοότητα:
Μία Ηρωίδα-Ελληνίδα: Αρνήθηκε 500 χιλ ετησίως από την Τουρκία για να αγωνιστεί με την ημισέληνο στο στήθος.

Της προσέφεραν από την Τουρκία 500.000 ευρώ το χρόνο προκειμένου να αγωνιστεί με την ημισέληνο στο στήθος.
Μάλιστα της είπαν πως για να γίνει αυτό θα έπρεπε να κάνει λευκό γάμο για να πάρει  την τουρκική υπηκοότητα.

«Το εθνόσημο δεν πωλείται», είπε η ίδια, όπως θα δείτε από όσα δήλωσε στο MEGA, προτιμά να αγωνίζεται με την γαλανόλευκη και ας παίρνει 500 ευρώ το μήνα!

Πηγή: http://olympia.gr/


Σχόλιο ΑντιΠαρακμής
Δεν μπορεί να μην γίνει συνειρμός σκέψης με την προηγούμενη ανάρτηση μας για το τέλος του Αθανάσιου Διάκου ο οποίος επίσης αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει πληρώνοντας το με τη ζωή του…


Νεότερη Ενημέρωση 
(μία ακόμη που αρνήθηκε να Τουρκέψει, σαν σήμερα):

Σαν σήμερα (28 Φεβρουαρίου 1751), στην Τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη μαρτύρησε και η Αγία Κυράννα
Καταγόταν από ένα ορεινό χωριουδάκι της επαρχίας Λαγκαδά (κοντά στη Θεσσαλονίκη), την σημερινή Όσσα.Την πόθησε ένας γενίτσαρος, σούμπασης, δηλαδή τοπικός αστυνομικός εισπράκτορας φόρων. Επειδή αυτή δεν αρνήθηκε την πίστη της για να τον παντρευτεί, την κατηγόρησε στον Κατή στη Θεσσαλονίκη, όπου φυλακίστηκε καιμαρτύρησε για 1 εβδομάδα μετά από άγρια βασανιστήρια.


Η ψυχή της πήγε να ...

ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ VIDEO ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ!



E-mail Εκτύπωση PDF
15Αν και πολλοί θέλουν να μας πείσουν ότι δεν επρόκειτο για τίποτα περισσότερο από έναν απλό «συνωστισμό» στο λιμάνι, ένα χαμένο ντοκουμέντο ιστορικής αξίας από την καταστροφή της Σμύρνης αποκαθιστά τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση…

Ο George Magarian, δημιουργός του «ντοκιμαντέρ» εποχής, γεννήθηκε το 1895 και σπούδασε στο «Αμερικανικό Κολλέγιο» στο Ικόνιο της Τουρκίας. Αργότερα,διατέλεσε διευθυντής στο παράρτημα του Ικονίου της ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότης Νέων) και μάλιστα, την περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία το 1922, οργάνωσε δομές ανακούφισης για τα θύματα της τραγωδίας αυτά με μια μηχανή 35 mm... κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί...

Να κάνουμε τα σπίτια μας νέα κρυφά σχολειά...




Ο κυρ-Φώτης ο Κόντογλου υπήρξε ένας από τούς γνησιότερους εκφραστές τής ελληνορδοδόξου παραδόσεώς μας, την οποία είχε ως κύριο δέμα στο συγγραφικό και καλλιτεχνικό του έργο, αγωνίστηκε όσο λίγοι για την προάσπιση και την αναβίωσή της στηλιτεύοντας την.....

Το δίδαγμα της πεταλούδας [power-point]

Σε μια εποχή όπου η επικοινωνία έχει γίνει τόσο εύκολη αλλά συχνά τόσο κενή, η «Αγία Κυριακή» θέλει να της δώσειμια άλλη διάσταση και ένα άλλο περιεχόμενο
[κλικ στην εικόνα]

http://www.inak.gr


Γέροντας Πορφύριος:Σκόρπα αγάπη και μην σε νοιάζει!



 n1389463510_97743_7901.jpg
Μακριά από τη ζήλια. Τον κατατρώγει τον άνθρωπο.
Όλα γίνονται στο φθονερό άνθρωπο. Εγώ τα έζησα. Οι άνθρωποι με είχαν για καλό και ερχόντουσαν πολλοί για να εξομολογηθούν. Και μου τα έλεγαν με ειλικρίνεια. Μακριά από αυτά τα γυναικίστικα παράπονα. Το Χριστό, μωρέ, το Χριστό να αγαπήσουμε με πάθος, με θείο έρωτα.
Ευτυχισμένος ο μοναχός που έμαθε να αγαπάει όλους μυστικά. Δεν ζητά από τους άλλους αγάπη, ούτε τον νοιάζει να τον αγαπούν. Εσύ αγάπα όλους, και προσεύχου μυστικά μέσα σου. Ξέχυνε την αγάπη σου προς όλους.
Και θα έλθει ώρα που θα αγαπάς αβίαστα. Και θα νιώθεις, ότι όλοι σ' αγαπούν. Ένα κοσμικό τραγούδι λέει: «Μη μου ζητάς να σ' αγαπώ. Η αγάπη δεν ζητιέται. Μέσα στα φύλλα της καρδιάς μονάχη της γεννιέται». Πάρ' το πνευματικά.

Εσύ σκόρπα φυσικά, από την καρδιά σου, την αγάπη του Χριστού.
Μερικοί μοναχοί, ιδίως γυναίκες, λένε:
- Μ' αγαπάς;
- Γιατί δεν μ' αγαπάς;
Πω πω! Πόσο μακριά είναι από την αγάπη του Χριστού! Φτώχεια, πνευματική φτώχεια. Μη σε νοιάζει αν σ' αγαπούν. Εσύ μόνο ξεχείλιζε από αγάπη Χριστού προς όλους. Και τότε μυστικά έρχεται μια μεταβολή, μια αλλαγή σ' όλο το σύνολο. Αυτό που σου λέω είναι η καλύτερη ιεραποστολή. Εφάρμοσέ το και τηλεφώνησέ μου τα αποτελέσματα». 

Πηγή: Γέροντος Προφυρίου Ιερομάχου,
Ανθολόγιο Συμβουλών,
Εκδόσεις Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Μηλεσί Αττικής
http://1myblog.pblogs.gr/2012/01/h-zhlia-kai-h-agaph-gerontas-profyrios.html