ΟΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ ΠΟΙΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΡΑ ΤΗΣ ΠΛΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ



Κυριακή Β΄των Νηστειών
Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά
(Εβρ. Α΄ 10 – Β΄ 3)

Μέσα στην Κιβωτό της σωτηρίας μας, την Αγία μας Εκκλησία, διανύουμε το ευλογημένο πέλαγος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η αγωνιστική ατμόσφαιρα της νηστείας και της προσευχής, ήδη μας φανερώνει σε ποια σημεία σημεία θα πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας, ώστε να χτυπήσουμε τα πάθη και να καλλιεργήσουμε τις Αγιοπνευματικές αρετές.
Αλλά ποιος άλλος θα μπορούσε ασφαλέστερα να μας χειραγωγήσει στο ανηφορικό αυτό μονοπάτι, παρά οι Άγιοι και οι φίλοι του Θεού;
Γι΄αυτό και η Εκκλησία μας, προβάλλει την Β΄Κυριακή των Νηστειών, τη δυναμική μορφή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης.
Είναι ανάγκη αδελφοί μου να μελετήσουμε τον θαυμάσιο βίο και...

«Η Ελλάδα πεινάει κι εμένα θα μου βάλετε ... τηλέφωνο ; (!)»





(Νικόλαος Πλαστήρας, Πρωθυπουργός της Ελλάδας με άνεργο αδερφό ...)

Η φτώχεια του πρώην Πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα, δεν αποτελεί παράδειγμα για τους σημερινούς κηφήνες της πολιτικής ! «Η Ελλάδα πεινάει κι εμένα θα μου βάλετε τηλέφωνο», είχε πει, ενώ ο αδελφός του ήταν άνεργος. Μεταφέρουμε μερικά από τα πολλά αξιόλογα συμβάντα της ζωής του, τα οποία χαρακτηρίζουν τον άνδρα και τον καθιστούν πρότυπο, παράδειγμα προς μίμηση για παλιότερους αλλά και σημερινούς, δεδομένου ότι, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι, έμπαιναν πλούσιοι στην πολιτική και έβγαιναν πάμφτωχοι.

Ο αείμνηστος Ανδρέας Ιωσήφ - πιστός φίλος του - αναφέρει :

Ο στρατηγός είχε απαγορεύσει στους δικούς του να χρησιμοποιούν το όνομα «Πλαστήρας» όπου κι αν πήγαιναν. Ο αδελφός του ήταν άνεργος. Το εργοστάσιο ζυθοποιίας «ΦΙΞ» ζητούσε οδηγό κι εκείνος έκανε αίτηση. Ο αρμόδιος υπάλληλος τον ρώτησε πώς λέγεται : Κι επειδή αυτός δίσταζε να πει το όνομά του, ενθυμούμενος την εντολή του στρατηγού, τον ξαναρώτησε και...

Ο εθνικός ύμνος και ο προφητικός Δ. Σολωμός



'Η διχόνοια οπού βαστάει'
Η εθνική μας επέτειος και o «Υμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού με οδήγησαν σε ορισμένες σκέψεις, τις οποίες θα ήθελα να μοιρασθώ μαζί σας. Κωνσταντίνος Χολέβας
 Ο ύμνος συνετέθη από τον μεγάλο Ζακύνθιο ποιητή τον Μάιο του 1823, όταν έφτανε ως τη Ζάκυνθο ο απόηχος από την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου.
Μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο Νικόλαο Μάντζαρο και το 1865 καθιερώθηκε ως ο εθνικός ύμνος των Ελλήνων, εμπνευσμένος από την Εθνεγερσία, αλλά και από τη διαχρονική παράδοση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.
 Πολλά μηνύματα του ύμνου παραμένουν επίκαιρα σήμερα. Παρατηρώντας την κρίση και...

Οι φροντίδες του σπιτιού. Η μουσική και το τραγούδι.Επηρεαζουν την πνευματικη ζωή?



Οι φροντίδες του σπιτιού. Η μουσική και το τραγούδι.Επηρεαζουν την πνευματικη ζωή?




ΕΞΑΙΤΙΑΣ της συζητήσεώς μας για τον αγώνα με τα πάθη, την οποία πια ολοκληρώσαμε- αν και στην πραγματικότητα μια τέτοια συζήτηση δεν ολοκληρώνεται ποτέ-, άφησα σχεδόν αναπάντητα διάφορα ερωτήματα, που μου έθεσες στο μεταξύ. Κάποιες έμμεσες απαντήσεις σε ορισμένα απ’ αυτά σου έχω δώσει ήδη. Τώρα θ’ απαντήσω στα υπόλοιπα. 


Γράφεις ότι έχεις πολλές φροντίδες και μέριμνες στο σπίτι.

 Κάνε με επιμέλεια και φιλοτιμία ό,τι σου ζητούν οι δικοί σου. Αυτό είναι το καθήκον σου. Αλλά να ασχολείσαι με όλα ήρεμα, δίχως άγχος, ταραχή ή βαρυγγώμια. Οι μέριμνες συνοδεύονται συνήθως από εσωτερική αναστάτωση. Αυτό δεν είναι σωστό. Δεν μπορείς, βέβαια, πάντοτε να εξετάζεις ό,τι σου αναθέτουν με απόλυτη νηφαλιότητα και να...

Πόνος κι Ελπίδα


Ο μαύρος γρανίτης βλαστάνει θυμάρι,
στο κοίλωμα βράχος κυψέλη βαστά.
Το λιόκαμα ψήνει πικρό παξιμάδι,
ο πόθος ανθίζει γλυκιά λευτεριά.

Πέτρα στην πέτρα ανδριεύει η ελπίδα,
ζυμώνεται  λάσπη στο αίμα Ρωμιού.
Παλάμες κεντούνε στ΄ αμόνι τη μνήμη,
το αλέτρι προσμένει καιρό λυτρωμού...

Χτισμένες καρδιές σ' αιώνων καλούπια,
η σάρκα λινάρι, μετριούνται οστά.
Βολβοί των ματιών, σταλάζουν στο θρύλο,
προσκέφαλο πέτρα, για σάισμα κλαδιά.

Μνημούρια σπαρμένα, αιώνων θυσίες,
΄κονίσματα κάστρων αχώ αντηχούν.
Λημέρι ξωκκλήσι, παπάς τους ορκίζει,
ραγιάδων οι φύτρες για γνώση αγρυπνούν.

Σε γλώσσα Ιστορίας τροχάνε τις πάλλες,
για βίγλα Ζαλόγγου γυναίκες τραβούν.
Καψάλη δαυλός «εν πορεία εξόδου»,
Ψυχές καρτερούνε στη δόξα να μπουν.

Σχοινί Πατριάρχου βλογά καρυοφύλλι,
ακρώρειες Έθνους οιμωγές αντοιχούν.
Ποτέ ας μη λήψει η θύμιση πόνου,
σμιλεύει ελπίδα σε όσα θα 'ρθούν...

π. Ιωήλ (Κόνιτσα)

Εχει ο Θεός. Εκεί που απελπίζεσαι, σου στέλνει κάτι που δεν το περιμένεις...



gerontas porfyrios.jpg





Δυσκολίες, πειρασμοί και απελπισία

Να ξέρεις, παιδί μου, οτι ο πονηρός όταν δεν μπορεί να μας νικήσει εσωτερικά, τότε μας κάνει αυτές τις εξωτερικές επιθέσεις με διάφορα συμβάντα, που επιτρέπει ο Θεός, για να μας φοβίσει.

Δrν υπάρχει απελπισία μέσα στην Εκκλησία, οτι και να έχεις κάνει, οτι και να έχεις υποστεί.
Δεν υπάρχει απελπισία. Στενοχώρια μπορεί να έχεις, αλλά απελπισία όχι.
Ο Θεός, μέσα απο την εξομολόγηση σε βοηθά και ξεπερνάς αυτά τα οποία μπορεί να σε οδηγήσουν στα έσχατα όρια της απελπισίας.

Εχει ο Θεός. Εκεί που απελπίζεσαι, σου στέλνει κάτι που δεν το περιμένεις ...

Πώς να διατηρούμε τα αυγά πάντοτε φρέσκα





Είναι πολύ γνωστό ότι τα φρέσκα αυγά πωλούνται πάντοτε σε διπλάσια τιμή. Εκτός αυτού, είναι εποχή που γεμίζει ο κόσμος με αυγά και είναι πάμφθηνα, είναι δε πάλι εποχή που γίνονται σπάνια και η τιμή τους υψώνεται πολύ. Γιά αυτό πρέπει να καταφύγουμε σε μέθοδο, με την οποία να έχουμε πάντοτε φρέσκα αυγά.
Για να διατηρήσουμε τα αυγά φρέσκα, το πρώτο και κύριο είναι να ...

Ὁ Εὐαγγελισμὸς τῆς Θεοτόκου


ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΟΡΜΥΛΙΑ

[κλικ στην εικόνα]

π.ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΑΝΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ & ΥΓΕΙΑ.


Θαυμαστή παρέμβαση της Θεοτόκου!




Είχαν περάσει ήδη δύο μήνες που είχε μάθει για την αρρώστια του παιδιού της. Είχε πέσει από τα σύννεφα. Όλα τα περίμενε, αυτό όμως ποτέ. Να πεθάνει η ίδια, ναι. Άλλωστε μεγάλη ήταν ήδη σε ηλικία, τη ζωή της την είχε ζήση. Αλλά να μάθει πως πεθαίνει ο γιός της, όχι. Αυτό δεν το περίμενε και φυσικά δεν το ήθελε. Στην αρχή αντέδρασε ψύχραιμα. Όσο ψύχραιμα δηλαδή μπορούσε να αντιδράσει. Περίμενε να επιβεβαιωθούν οι εξετάσεις και με τη καρδιά σφιγμένη άρχισε να ρωτάει ξανά και ξανά. Πώς και γιατί και τι μέλει γενέσθαι.

Θεραπεία δεν υπήρχε, το ήξερε καλά αυτό. Αλλά θα μπορούσε να ζήσει και...

ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ - ΓΕΛ ΚΟΝΙΤΣΑΣ


Μ. Κονίτσης με αφορμή την Επανάσταση του 1821


Ἑρμηνεία τῆς εὐχῆς τοῦ ἁγίου Ἐφραὶμ τοῦ Σύρου «Κύριε καὶ Δέσποτα τῆς ζωῆς μου»



Με τη βοήθεια του Θεού φθάσαμε στο ξεκίνημα της Μεγάλης Σαρακοστής που θα μας οδηγήσει στη μεγάλη εορτή του Πάσχα. Αυτή η ευλογημένη περίοδος, ειδικά στην εποχή μας και στις δυσκολίες που ζούμε όλοι μας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας αφήσει ίδιους... Θα ήταν μεγάλη αδικία για καθένα από εμάς να περάσει η Σαρακοστή ανεκμετάλλευτη...

Τα χρήματα τα έχεις για ν' ανακουφίζεις από τη φτώχεια, όχι για να διαπραγματεύεσαι με τη φτώχεια



xrusostomo2.GIF
http://1myblog.pblogs.gr


Ξόδεψε, λοιπόν, τα χρήματά σου, για να έχεις τα πάντα δικά σου. Όπως εκείνος που ελέγχεται από τη συνείδησή του για τη διάπραξη παρανομιών, είναι ταλαίπωρος, έτσι κι εκείνος που έχει καθαρή τη συ­νείδησή του, ακόμα κι αν φοράει κουρέλια ή παλεύει με την πείνα, είναι πιο εύθυμος απ' αυτούς που ξεφα­ντώνουν. 

Τα χρήματα τα έχεις για ν' ανακουφίζεις από τη φτώχεια, όχι για να διαπραγματεύεσαι με τη φτώχεια. Εσύ, όμως, δανείζοντας χρήματα με τόκο στον φτωχό συνάνθρωπό σου, του ετοιμάζεις μεγαλύτερη συμφο­ρά.

Κάνε αυτή τη συναλλαγή, δεν σε εμποδίζω, αλλά για τη βασιλεία των ουρανών. Ως αντάλλαγμα της βοήθειας, που προσφέρεις, μην πάρεις τόκο, αλλά την αιώνια ζωή. Γιατί γίνεσαι μικρολόγος και χάνεις κά­τι τόσο μεγάλο για λίγα χρήματα, που χάνονται; Για­τί αφήνεις το Θεό και επιδιώκεις το κέρδος;
Γιατί παραβλέπεις τον πλούσιο Κύριο και...

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ*



 
 
Η   ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ*
 ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ
Τῆς  ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
Ἡ «Με­γά­λη Σα­ρα­κο­στὴ» εἶ­ναι ἡ πιὸ γνω­στὴ πε­ρί­ο­δος νη­στεί­ας στὴν ἑλ­λη­νι­κὴ Ὀρ­θο­δο­ξί­α. Εἴ­τε ἡ νη­στεί­α γί­νε­ται γιὰ κα­θα­ρὰ θρη­σκευ­τι­κοὺς λό­γους εἴ­τε γιὰ «ἀ­πο­το­ξί­νω­ση» τοῦ ὀρ­γα­νι­σμοῦ, ἕ­να εἶ­ναι σί­γου­ρο: Αὐ­τὸς ποὺ θὰ ἐ­πι­λέ­ξει νὰ νη­στέ­ψει -χω­ρὶς νὰ κα­τα­φύ­γει σὲ ὑ­περ­βο­λὲς- θὰ βγεῖ ὠ­φε­λη­μέ­νος, κα­θὼς οἱ δι­α­τρο­φι­κὲς «ἐ­πι­τα­γὲς» τῆς νη­στεί­ας ἔ­χουν «ὁ­μοι­ό­τη­τες» μὲ τὴν ἑλ­λη­νι­κὴ ἐκ­δο­χὴ τῆς με­σο­γεια­κῆς δί­αι­τας, ποὺ ἀ­πο­τε­λεῖ τὴν κα­λύ­τε­ρη ἐ­πι­λο­γὴ γιὰ τὴν προ­α­γω­γὴ τῆς ὑ­γεί­ας μέ­σῳ δι­α­τρο­φῆς. «Ἡ με­γα­λύ­τε­ρη γκά­μα τῶν τρο­φί­μων ποὺ ἐ­πι­λέ­γον­ται στὸ πλαί­σιο τῆς νη­στεί­ας ὑ­πάρ­χουν στὴ γνω­στὴ πυ­ρα­μί­δα τῆς με­σο­γεια­κῆς δι­α­τρο­φῆς», ἐ­πι­ση­μαί­νει στὴν «Κ» ἡ Δι­ευ­θύν­τρια τοῦ Συμ­βου­λευ­τι­κοῦ Κέν­τρου Δι­α­τρο­φῆς τοῦ Σι­σμα­νό­γλει­ου κ. Ἀγ­γε­λι­κὴ Τσα­ρού­χη: «Ἡ ὁ­ποί­α ἔ­χει προ­χω­ρή­σει σὲ μί­α κα­τα­γρα­φή τῶν δι­α­τρο­φι­κῶν ἐ­πι­λο­γῶν κα­τὰ τὴ διά­ρκεια τῆς νη­στεί­ας. Ἔ­τσι μὲ...

Συμβουλές για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο




Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι ένα θέμα που απασχολεί την τεχνολογική κοινότητα, ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα. Πλέον, όλοι μας
είμαστε εκτεθειμένοι σε κακόβουλους χρήστες, που είτε για τη διασκέδασή τους είτε για το προσωπικό τους συμφέρον, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την οποιαδήποτε ευκαιρία και να επιτεθούν σε άτομα, λιγότερο ενημερωμένα για του κινδύνους που κρύβει ο κυβερνοχώρος.

Δυστυχώς κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος για την ασφάλεια του καθώς, ο επιτιθέμενος έχει το πλεονέκτημα του χρόνου ώστε να ξεπεράσει την προστασία που έχει «χτίσει» ο αμυνόμενος. Σκοπός μας είναι να κάνουμε αυτή τη διαδικασία αρκετά δύσκολη ώστε να αποτρέψουμε και να αποθαρρύνουμε τους κακόβουλους αυτούς χρήστες.
Σκεφτείτε το σαν μία πόρτα ενός σπιτιού. Αν κάποιος ...

Sacramento dances Konitsa at FDF 2013 - Το Σακραμέντο χορεύει Κόνιτσα