Αυτή την Κυριακή 3/11/2013 : κάνε την ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.


... αφού ξεχειλίζουν τα χρήματα από τις τσέπες μας, αφού η ανάπτυξη της οικονομίας μας έχει ξεπεράσει σε ρυθμούς αυτή της Κίνας, αφού το success story παίρνει σάρκα και οστά, είχαν τη φαεινή ιδέα να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή, αρχής γενομένης στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.
(...)



Δεν είναι όμως μόνο το οικονομικό σκέλος σε αυτή την ιστορία. Η Κυριακή για τους Έλληνες είναι ιερή μέρα με όλη της την σημασία. Πέρα από το θρησκευτικό κομμάτι της Κυριακάτικης αργίας και τηςεκκλησιαστικής λειτουργίας εκείνη την ημέρα σμίγει η οικογένειακαι οι φίλοι γύρω από το μεσημεριανό τραπέζι. Αυτή την παραδοσιακή κατάσταση για την ελληνική οικογένεια έρχονται τώρα οι φωστήρες της οικονομίας να την διαλύσουν. Γιατί ο υπάλληλος που εργάζεται σε ένα εμπορικό κατάστημα είναι ο/η σύζυγος μας, ο γονιός μας, ο αδερφός ή αδερφή μας, το παιδί μας. Και αν ο έμπορος μιας μικρομεσαίας επιχείρησης μπορεί να αποφασίσει να μην ανοίξει το κατάστημα του, αυτό δεν ισχύει για όλα τα μεγάλα εμπορικά πολυκαταστήματα που στο βωμό του κέρδους μίας ακόμα εργάσιμης μέρας δεν θα διστάσουν να θυσιάσουν τις ανθρώπινες σχέσεις.
 


Αυτή τη φορά τα πράματα όμως δεν...

Κορυφαία πράξη αντίστασης, να μην ψωνίζει


                      κανείς την Κυριακή!






ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr


[Διαδώστε το]

AΠΟ ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΣ ΕΓΙΝΕ ΜΟΝΑΧΟΣ


ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ, ΜΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ.ΘΑΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΧΝΑΚΗ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΣΤΑΡ.ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ


«Ἀπειλὲς τῆ «Νέας Ἐποχῆς» στὴν εὐαίσθητη ψυχὴ τῶν παιδιῶν μας». Ἰωάννης Μηλιώνης




 «Ἀπειλὲς τῆ  «Νέας Ἐποχῆς» στὴν εὐαίσθητη ψυχὴ τῶν παιδιῶν μας»*

 Ἰωάννης  Μηλιώνης

 (1ον) Το παιχνίδι ἦταν πάντα ἀναπόσπαστα συνδεδεμένο μέ τό παιδί· συχνά καί μέ τούς ἐνήλικες. Δέ νοεῖται ἀνθρώπινη δραστηριότητα πού νά μή ἔχει ἀνάγκη τῆς ψυχαγωγίας· προσοχή ὅμως, ὄχι τῆς διασκέδασης, ἀλλά τῆς ψυχαγωγίας, τῆς ἀγωγῆς τῆς ψυχῆς.
Διασκέδαση εἶναι ἡ δραστηριότητα[1], πού δίνει τόν μηχανισμό στούς ἀνθρώπους νά ἁπαλύνονται ἀπό τίς στρεσογόνες καταστάσεις τῆς καθημερινότητας καί νά χαλαρώνουν. Εἶναι, ὅπως λέγεται, πολύ σημαντική διαδικασία στή ζωή τοῦ ἀνθρώπου, πού τόν βοηθᾶ νά ἐκτονώνεται, νά δραπετεύει ἀπό τήν ρουτίνα τῆς καθημερινότητας καί ἔτσι ἔχει, δῆθεν, εὐεργετική ἐπίδραση, καθώς ἡ πραγματικότητα τῆς ζωῆς κουράζει σωματικά καί ψυχικά τόν ἄνθρωπο, πού ἀνταποκρίνεται στίς εὐθύνες της.
Διαφέρει σημαντικά ἀπό τήν ψυχαγωγία καθώς...

Το τρομακτικό όραμα για τις εκτρώσεις του Οσίου Γαβριήλ του δια Χριστόν σαλού και ομολογητού


Οσίου Γαβριήλ του δια Χριστόν σαλού και ομολογητού
 Ο π. Γαβριήλ ποτέ δεν σταμάτησε να εργάζεται. Δούλευε για κάποιο διάστημα ως αγρότης στα κολχόζ, όπου και διέμενε. Εκεί στερήθηκε για λίγο την ησυχία, καθώς δεν ήταν εύκολο να μένει μόνος του. Βρήκε όμως πολύ γρήγορα μια σπηλιά, την οποία είχαν εγκαταλείψει οι βοσκοί, την καθάρισε κι εγκαταστάθηκε εκεί. Πολύ πιθανό είναι την άγνωστη σε μας περίοδο της ζωής του να την πέρασε εκεί, στη σπηλιά. Ο τρόπος με τον οποίο μιλούσε για τους ασκητές και τους σπηλαιώτες φανέρωνε μια εξοικείωση με τη ζωή αυτή, ενώ το πρόσωπο του φορτιζόταν και μια ανεπιτήδευτη τρυφερότητα διαγραφόταν στην έκφραση του.

 Οι πιστοί συχνά του ζητούσαν να κάνουν παρακλήσεις για να πληθαίνει και να αναπτύσσεται η Γεωργία.

  
Κάποια φορά, κατά τη διάρκεια της παράκλησης στο ναό Σιόνι, ο άγιος είδε ένα τρομακτικό όραμα. Διηγείται ο ίδιος:
«Ήταν δυο στρατιωτικοί, με αρχαίες στρατιωτικές στολές, που έδειχναν εμένα: "Να! Αυτός είναι!". Ήρθαν πλάι μου και με πήραν μαζί τους. Με δυσκολία καταλάβαινα. Διέκρινα ένα άσπρο σπίτι χωρίς σταυρό. Με έβαλαν μέσα. Ήταν τελείως σκοτεινά. 
 Έκλεισαν τις πόρτες και μ' άφησαν εκεί. Όταν ...

Ἡ ἀπληστία καὶ ἡ θεοεγκατάλειψη. Γέροντας Πορφύριος



Ἡ ἀπληστία καὶ ἡ θεο-εγκατάλειψη

Γύρω στὸ 1979, πέρασα μιὰ ἀπὸ τὶς δυσκολότερες περιόδους τῆς ζωῆς μου, μὲ ἀλλεπάλληλα χτύπηματα. Αὐτὸ κράτησε γιὰ ἕνα χρόνο περίπου καί, ὅπως καταλαβαίνω τώρα, ὅλα ἔγιναν γιὰ νὰ συνετιστῶ, διότι εἶχα ἀρχίσει πλέον νὰ σκέπτομαι ὑπεροπτικά. Εἶχα ἀρχίσει νὰ μπαίνω σ’ ἕναν ἄλλο τρόπο σκέψης, πιστεύοντας πὼς ὅποιος εἶναι ἐξυπνότερος μπορεῖ νὰ κοροϊδεύει καὶ τοὺς ἄλλους.

Εἴχαμε μία ἑταιρεία εἰσαγωγῆς ὑφασμάτων μαζὶ μὲ κάποιον ἄλλο καὶ κερδίζαμε πολλὰ χρήματα. Μὲ κάθε εἰσαγωγὴ κερδίζαμε πέντε μὲ δέκα χιλιάδες λίρες. Τεράστια ποσά! Κι ἔκανα μεγάλη ζωὴ τότε.
Ὅλα αὐτὰ ὅμως ἦταν χτισμένα ἐπάνω σὲ μεγάλες ἀπάτες, οἱ ὁποῖες μᾶς ὁδηγοῦσαν ὁλοένα καὶ σὲ μεγαλύτερες.  Ἦρθε ὅμως κάποια στιγμὴ καὶ ὁ φραγμός. Ποιὸς ἦταν ὁ φραγμός;

[ ...] Πληγώθηκα καὶ ἀπογοητεύτηκα. Καὶ σὰν νὰ μὴν ἔφτανε αὐτό, μοῦ πῆραν καὶ ἕνα μαγαζί. Καὶ ἀμέσως μετὰ...

Αναγνωρίστε γρήγορα το εγκεφαλικό

Με αφορμή την χτεσινή μέρα που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων ακολουθούν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την συγχρονη αυτή πανδημία που απειλεί την υγεία και την πιότητα της ζωής μας όπως επίσης και τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που αισθανθούμε πως ο κίνδυνος είναι άμεσος.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο αν και τα  τελευταία 30 χρόνια έχει παρατηρηθεί μια μείωση κατά 45% στους θανάτους που οφείλονται σε εγεφαλικά. Σήμερα, το 70% των ανθρώπων που παθαίνουν εγκεφαλικό συνεχίζουν να έχουν την αυτονομία τους, ενώ το 10% αναρρώνουν πλήρως.
 
Πότε συμβαίνει το εγκεφαλικό επεισόδιο;
Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο μέσα από τις αρτηρίες διαταράσσεται ή διακόπτεται αιφνίδια. Το αίμα μπορεί να σταματήσει να ρέει σε μια αρτηρία επειδή εμποδίζεται από κάποιο θρόμβο αίματος ή πλάκα (αυτό ονομάζεται ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) ή επειδή η αρτηρία έχει σπάσει ή υποστεί ρήξη (αυτό ονομάζεται αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο).
 
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (World Stroke Organization) :
 
  • Ένας στους έξι άνθρωποι στον κόσμο θα υποστούν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους
  • Κάθε 6 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένας θάνατος από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Κάθε 2 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • 15 εκατομμύρια άτομα το χρόνο παθαίνουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Παρ'όλα αυτά είνια γεγονός πως το εγκεφαλικό μπορεί όντως να προληφθεί. Ακόμα όμως κι αν...

31 Οκτωβρίου - Οι Άγιοι Στάχυς, Απελλής, Αμπλίας, Ουρβανός, Νά


Τι πρέπει να προσέχουν όσοι χρησιμοποιούν το e-banking

Συστάσεις προς τους πελάτες της ηλεκτρονικής τραπεζικής δίνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και οι τράπεζες μέλη της, παράλληλα με τα μέτρα ασφαλείας που οι ίδιες λαμβάνουν, με αφορμή το γεγονός ότι πελάτες τραπεζών εξακολουθούν να δέχονται παραπλανητικά μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.























Ειδικότερα, στους πελάτες συστήνουν:
- Μην αποκαλύπτετε ποτέ και σε κανέναν τους προσωπικούς σας κωδικούς.
Σε περίπτωση που υποπτεύεστε διαρροή του κωδικού πρόσβασής σας επικοινωνήστε άμεσα με την Τράπεζά σας.
- Αγνοείστε «ύποπτα» e-mail με τα οποία...

Γιατί λες: "Δόξα τω Θεώ";

Έξω βροχή, πλημμύρα. Άνθρωποι λίγοι αλλά βιαστικοί προσπαθούν να αποφύγουν τις ουράνιες στάλες νερού. Ο ήλιος έχει μέρες να φανεί. Τα φώτα του δρόμου δεν καίνε πια, σημείο ότι είναι ημέρα…μα είναι σαν να μην ξημέρωσε ποτέ.
Το δωμάτιο σκοτεινό με ανταύγειες χρωμάτων από το φως του καντηλιού. Και εγώ ομιλώ με μια γλυκιά μελαγχολία, με την θυγατέρα του φθινοπώρου και της σιωπής.

Ρουφώ τον χρόνο παρατηρώντας το τρέμουλο της φλόγας του καντηλιού, το οποίο καθώς χορεύει λες και παρασύρει μαζί του και τα πρόσωπα τα άγια, τα σώματα εκείνων που στέκουν καθαρμένα με την μετάνοια, αποτυπωμένα στα χρώματα του αγιογράφου.
Δέρνουν αλύπητα οι στάλες το παράθυρο. Παράθυρο παλαιό, που από μέσα του ζήσανε πολλοί γείτονες και περαστικοί. Κάνω να το πλησιάσω, να ζήσω και εγώ λίγο από την ζωή των άλλων. Πλησιάζω. Το ακουμπώ, μα τα χνώτα μου εμποδίζουν την όρασή μου. Απομακρύνομαι λίγο.
Στον δρόμο δεν βλέπω πρόσωπα, μόνο σιλουέτες ανθρώπινες με ομπρέλες που τις σκέπουν.
Ξάφνου μία σιλουέτα μες στα μαύρα, μα φωτεινή. Χωρίς ομπρέλα. Χωρίς βιασύνη. Με μια ειρήνη στο βήμα και στο βλέμμα. Κοντοστέκεται στην γωνιά του πεζοδρομίου. Κοντοστέκεται σαν να ψάχνει κάτι. Απλώνει το χέρι του και αφήνει κάτι δίπλα σε κάτι σκουπίδια.
Μα όχι, δεν είναι σκουπίδια μόνο. Κάποιος άστεγος τυλιγμένος με εφημερίδες δίπλα σε σακούλες σκουπιδιών. Δεν τον είδα. Κανείς δεν τον βλέπει, μάλλον κανείς μας δεν θέλει να τον δει. Τα βλέμματα τον προσπερνούν. Δεν θεωρείται άνθρωπος, αποφεύγεται σαν σκουπίδι, μήπως μας λερώσει, μήπως μας αγγίξει και μας αφήσει κάποιο ανεξίτηλο σημάδι της ταλαιπώριας του.
Εκείνη όμως η μαύρη σιλουέτα, εκείνος ο άνθρωπος σταμάτησε. Σπαταλά λίγο χρόνο μαζί του. Μέσα στη βροχή. Βρίσκεται ακόμα εκεί, όταν αισθάνομαι την ανάσα μου να με προδίδει. Λες και με άφησε και αυτή και πήγε να δει από κοντά τι συμβαίνει.
Ο μαυροφορεμένος γονατίζει. Δεν του αρκεί που...

Χλωμή Μπλε Κουκκίδα


30 Οκτωβριου - Οι Άγιοι Μάρτυρες, Ζηνόβιος και η Ζηνοβία


ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΚΡΙΣΕΩΣ (Γέρ. Παΐσιος)



- Όταν, Γέροντα, μου περνά ένας λογισμός εις βάρος ενός άλλου, είναι πάντοτε κατάκριση;
- Δεν το καταλαβαίνεις εκείνη την ώρα;
- Μερικές φορές αργώ να το καταλάβω.
- Κοίταξε να καταλαβαίνεις το συντομότερο την πτώση σου και να ζητάς συγχώρεση και από την αδελφή την οποία κατέκρινες και από τον Θεό, γιατί αυτό γίνεται εμπόδιο στην προσευχή.
Με την κατάκριση φεύγει αυτομάτως η Χάρις του Θεού και ...

Του Μητροπολίτου Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς Νικολάου 28 Ὀκτωβρίου 2013



welcome img

Σήμερα γιορτάζουμε μι μέρα δόξας τς στορίας μας, μι μέρα πανηγυρικς πόδειξης τς ρωικς λληνικς ψυχς μας. λοι ο τότε σχυροί, Γερμανο κα ταλοί, ναντίον μας. Ο γονες μας φτωχοί, μικροί, δύνατοι. Δυνατο μως στν ψυχή, μεγάλοι στ ράματα, πλούσιοι σ δανικά. Μ κυβερντες πο κουγαν τνναστεναγμ τς στορίας κα ξεραν ν κφράζουν τ φων το λαο στς πειλς τν ξένων κα χι τλαίμαργη βούληση τν δίστακτων δυνάμεων στν γονατισμένο κα τότε λαό. Τ ΟΧΙ δν τ επε νας• τ επελόκληρος  λαός. πλά, βρέθηκε ατς πο συνδύασε τν ρμοδιότητα τς ξουσίας του μ τν παλμ τολαο.

Κα σήμερα  πατρίδα μας βρίσκεται σ διότυπη μπόλεμη κατάσταση κα ζε σ κατοχή. Κα ατ τ φορὰ δυστυχς Γερμανική. Κα χι μόνον.  λήθεια εναι τι, θύματα κα τς δικς μας περισκεψίας καμικρόνοιας, ξεγελαστήκαμε κα παρασυρθήκαμε σ νόητη ζωή. Χαλάσαμε ς λαός. Τς τελευταες δεκαετίεςφροντίσαμε ν καταστρέψουμε να-να τ θεμέλιά μας, τος βωμος κα τ ερά μας, πίστη, παιδεία, παράδοση, στορία, γλσσα, θεσμούς, ξίες. Γι’ ατ κα δν ντέξαμε τ σύγχρονη πίθεση. Κα ν ποῦ φτάσαμε! Μέσα σ λίγα χρόνια βλέπουμε τς περιουσίες μας ν χάνονται, τν νεργία ν αξάνεται, τος νέους μας ν κπατρίζονται, τν λαό μας ν πεινάει, τν ξιοπρέπειά μας ν ξανεμίζεται, τ χώρα μας νδειάζει. Βουλιάξαμε σ χρέη κα δάνεια, βυθιστήκαμε σ προβλήματα κα διέξοδα, γεμίσαμε συσσίτια.

ν συνεχίσουμε τσι, σ λίγο θ τρμε μπομπότα κα κονσερβαρισμένες τροφές. ν τ βρίσκουμε κι’ ατά. λληνικ σημαία δν θ μονοπωλε τν κυριαρχία μας σ ατν τν τόπο. Κάποιες λλες ξένες σημαες θθυμίζουν τ λάθη μας κα τν κατοχικ μανία λλων λαν. Κάτι πρέπει νά λλάξει. Τώρα. μεσα. Χωρς δεύτερη σκέψη, δίχως καμία καθυστέρηση. Ατο πο μ τν ψφο μας διαχειρίζονται τς τύχες μας σωςποκατέστησαν τν ξιοπιστία μας στ ξωτερικό, σως μείωσαν τος δεκτες τς φεσης, σως δημιούργησαν πρωτογενς πλεόνασμα. τσι μς λένε. Δν θέλουμε ν τος δικήσουμε, τος πιστεύουμε. Ο διοι μως φορολόγησαν δυσώπητα τν λαό, δημιούργησαν στρατις νέργων, πλήθη πεινασμένων κα πελπισμένων,κατομμύρια φτωχν κα λεγενες ατοεξορίστων. Κα τ χειρότερο, γέννησαν πολιτικ μορφώματα καὶ κοινωνικ κρηκτικ μείγματα πού, ν δν γίνει κάτι σύντομα, θ βρεθομε μέσα σ μία κοινωνία νεξέλεγκτης ναρχίας κα νασφάλειας, βίας κα γκλήματος, διάλυσης κα καταστροφς, διχασμένοι καγριεμένοι, μ κυβερντες χωρς ξίες, δίχως πόληψη κα σοβαρότητα, πραγματικ πικίνδυνους. λήθεια, ποιός θ πάρει ατ τν εθύνη; ποιός θ ντέξει τν αώνιο στιγματισμ τς στορίας;

«Ποτέ  χώρα δν ταν σ χειρότερο σημεο», επε πρν π λίγες μέρες κάποιος π τος σημερινοςντιπολιτευόμενους πολιτικούς. Κα χει δίκιο. λλ κα ποτέ δν εχε τόσο πικίνδυνες πολιτικςναλλακτικς λύσεις. Τ παρν τς χώρας εναι δραματικό. λλ κα τ μέλλον της πολ ζωφερό. χι γιατ δνπάρχουν λύσεις, λλ γιατ δν βρίσκονται πολιτικο μ καθαρή σκέψη κα ξυπνάδα, μ ρωισμ κα τόλμη. Τουλάχιστον στ ρατ πολιτικ φάσμα.

Δν θέλουμε πολιτικος πο μόνο ν ψηφίζουν κατ παραγγελία νόμους. Θέλουμε νθρώπους ν μς κυβερνήσουν, σως ν μς διορθώσουν. χι ν μς τιμωρήσουν γι τ δικά τους κυρίως λάθη. Τος θέλουμε ν κπροσωπον τν λαό στος δανειστές. χι τ ντίστροφο. Δν ντέχουμε πολιτικς συμβιβασμο, γιατ ξιοπρέπειά μας δν πιδέχεται οτε καθυστερήσεις οτε κα μισς λύσεις. Δν τος ψηφίσαμε γι ν μς στύψουν στ νομα τς Ερωπαϊκς σκοπιμότητας οτε γι ν ντικαταστήσουν τν πίστη μας στν Τριαδικ Θε μ τν ποτέλειά μας στ μνημονιακ Τρόϊκα. Δν τος κλέξαμε γι ν μς δέσουν μερωπαϊκς χειροπέδες οτε γι ν πογράψουνε τν παρκτικ κφυλισμ μας, λλ γι ν κφράζουν τδόξα το στορικο λαο μας. Δν τος ψηφίσαμε γι ν σώσουν τ Ερώ• τος ξουσιοδοτήσαμε ν σώσουν τν στορία μας, τ ζωή μας, τν καθημερινότητά μας, τν ξιοπρέπειά μας, μς τος διους.

Χωρς μφιβολία, κάτι πρέπει ν γίνει. Τν πορεία μς τν δείχνει  σημεριν μέρα. Εναι μονόδρομος.  χώρα μας τν στορία της τν γραψε στ παρελθν μ να ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ, μ να ρωικ ΟΧΙ, πο τ επανε κάποιοι συγκεκριμένοι νθρωποι τν κατάλληλη στιγμή. ταν φτασαν ο πρόγονοί μας ν τρνε ποντίκια καὶ γέμισαν μ ρρώστιες, τότε καναν τν ξοδό τους στ Μεσολόγγι

Ν. Β. Σφυρόερα «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΘΡΟΣ» σε διαφάνειες για σχολικές γιορτές [power-point]

                                           [ κλικ στην εικόνα]


Ν. Β. Σφυρόερα       «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΘΡΟΣ»   ( Διασκευή )   [ δ. 1 ]

(28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940)


[ δ. 2 ]   Μαζέψαμε του ήλιου τη σοδειά κάτω απ’ τη στέγη μας.                                
        [ δ. 3 ]   Και περιμέναμε να 'ρθει το πρωτοβρόχι να ποτίσει                     
[ δ. 4 ]   τις γέρικες ελιές μας, το στεγνό το χώμα μας,                                                  
  [ δ. 5 ]    να σπείρουμε ξανά το στάρι που μας τρέφει,                                                             [ δ. 6 ]    ν’ ανοίξουμε το μούστο που μας θερμαίνει,
[ δ. 7 ]     ν’ ακούσουμε τα τραγούδια που μας γέννησαν
[ δ. 8 ]    στο παλιό τζάκι με το σκουριασμένο καριοφύλλι,
[ δ. 9 ]    γύρω στη μαύρη ποδιά τής μάνας μας.
……………………………………………………………………………….
[ δ. 10 ] …………………………………………………………………….

[ δ. 11 ]  Κι είχαμε ανοικτά τα σπίτια μας και δίχως μάνταλα τις πόρτες.
[ δ. 12 ]  Κι είχαμε φτώχια, μα ήμασταν πλούσιοι
……………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………….

[ δ. 13 ]  Δεν θέλαμε άλλο χώμα για τον τάφο μας
[ δ. 14 ]  παρά το χώμα που χορεύαμε συρτό.
[ δ. 15 ]  Δεν θέλαμε άλλη θάλασσα για ψάρεμα
[ δ. 16 ]  παρά τη θάλασσα που μάθαμε κολύμπι.
[ δ. 17 ]  Δεν θέλαμε άλλον ουρανό για χιόνι και βροχή
[ δ. 18 ]  παρά τον ουρανό που βρέχει την καλωσύνη μας.
…………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………
 
[ δ. 19 ]    Μόλις που άρχιζαν πάλι να καπνίζουν τα τζάκια μας.
[ δ. 20 ]   Τ’ αλέτρια μας ήταν έτοιμα για όργωμα.
…………………………………………………………………………
[ δ. 21 ]    Η πρώτη βροχή δρόσιζε το κορμί μας.
[ δ. 22 ]    Ο χειμώνας άρχιζε το ελληνικό του παραμύθι.
[ δ. 23 ]    Περιμέναμε τον πετεινό να μας φέρει το ξημέρωμα,
[ δ. 24 ]    τον γείτονά μας να χτυπήσει την πόρτα μας,
[ δ. 25 ]    τη γυναίκα μας ν’ ανάψει  το λύχνο και τη φωτιά
[ δ. 26 ]    και να μας πει «Καλή στράτα», «Καλή σπορά».
………………………………………………………………………
[ δ. 27 ]    Περιμέναμε……….

[ δ. 28 ]   και μας ξύπνησαν οι καμπάνες  [ δ. 29 ]
[ δ. 30 ]   οι καμπάνες, οι καμπάνες, οι καμπάνες… [ δ. 31 ] 
                                                 [ δ. 32 ]
                                                                                    

29 οκτωβρίου - Η Αγία Αναστασία η Ρωμαία, η Οσιομάρτυς


Τελικά ο εγωισμός είναι σκέτη κουταμάρα!

 

Χωρίς Σχόλια


19DC493A12B9AD91790BD8B5B2.jpg
 Ο ταπεινός έχει συνείδηση της εσωτερικής του καταστάσεως και, όσο κι αν είναι άσχημη, δεν χάνει την προσωπικότητά του. Δεν χάνει την ισορροπία του. Το αντίθετο συμβάνει με τον εγωιστή, τον έχοντα αισθήματα κατωτερότητος. Στην αρχή μοιάζει με τον ταπεινό. Λίγο, όμως, αν τον πειράξει κανείς, αμέσως χάνει την ειρήνη του, εκνευρίζεται, ταράζεται.
Ο κενόδοξος την ψυχή του την αποξενώνει απ' την αιώνια ζωή. Τελικά ο εγωισμός είναι σκέτη κουταμάρα! Η κενοδοξία μας κάνει κούφιους. Όταν κάνομε κάτι για να...

Ο ΕΩΣΦΟΡΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΜΑΣΩΝΩΝ-ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


28 Οκτωβρίου - Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ


ΠΙΛΟΤΟΣ STUKA "Έτσι επιτεθήκαμε στη γραμμή Μεταξά" (vid)


Τις απίστευτα δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι ηρωικοί άνδρες του Ελληνικού Στρατού που επάνδρωναν τα 21 συνολικά οχυρά της γραμμής Μεταξά κατά τη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης της 6ης Απριλίου έρχεται να επιβεβαιώσει και η μαρτυρία ενός Γερμανού πιλότου του Heinz Migeod ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2010 αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην επίθεση στη γραμμή Μεταξά.
Οι υπερασπιστές των οχυρών χωρίς καμία αεροπορική κάλυψη, με αποτέλεσμα τα Stuka να δρουν πρακτικά ανενόχλητα ήταν εκτεθειμένοι στο εναέριο σφυροκόπημα των  Γερμανών  επί τρεις συνεχόμενες ημέρες από τα Stukas τα...

''ΑΔΡΙΑΣ'' Η απίστευτη ιστορία του Ελληνικού αντιτορπιλικού (vid)

Η σχεδόν άγνωστη στους Έλληνες, ιστορία του αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ, που γελοιοποίησε τους Γερμανούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Στις 22 Οκτωβρίου 1943, το α/τ «ΑΔΡΙΑΣ» με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ι. Τούμπα, κατά την εκτέλεση αποστολής σε περιοχή της Δωδεκανήσου προσέκρουσε σε νάρκη με αποτέλεσμα να αποκοπεί εντελώς η πλώρη, να πάθει σημαντικές ζημιές το υπόλοιπο σκάφος, να φονευθούν 21 άνδρες του πληρώματος και να τραυματιστούν 24, μεταξύ των οποίων ο Κυβερνήτης και 3 αξιωματικοί.
 
Παρά τη κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί το πλοίο, μπόρεσε να πλεύσει με ίδια μέσα και να προσαράξει στη Τουρκική ακτή. Στη συνέχεια, μετά από πρόχειρες επισκευές κάτω από εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, το «ΑΔΡΙΑΣ» με ίδια μέσα και την πλώρη κομμένη, ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου για την Αλεξάνδρεια, (!!!) για να επανενωθεί με τον υπόλοιπο Ελληνικό Στόλο.
 
Μολονότι χωρίς πλώρη, κατόρθωσε τελικά να φθάσει στην Αλεξάνδρεια στις 6 Δεκεμβρίου, όπου του έγινε ενθουσιώδης υποδοχή από τον αγγλικό στόλο και τα άλλα συμμαχικά πλοία.
 
Στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ο Συμμαχικός Στόλος έχει παραταχθεί για να τιμήσει το αντιτορπιλικό μας που κατάφερε ένα ηρωϊκό ταξίδι επιστροφής αδιανόητο για όλους. 
 
Αυτό το κατόρθωμα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα τόλμης και...

Βίντεο-ντοκουμέντα από το "ΟΧΙ" του Ελληνισμού

Δύο βίντεο από το έπος του 1940 και το ΌΧΙ του Ιωάννη Μεταξά έρχονται να μας θυμήσουν ότι τα ΌΧΙ συνοδεύονται πάντα από αίμα, πόνο και δάκρυ, αλλά και με αιώνια δόξα.
Αφιερωμένο στυος σύγχρονους φοβικούς Έλληνες πολιτικούς που έχουν απαρνηθεί την δόξα των προγόνων μας και μας οδήγησαν σε μία νέα ξένη κυριαρχία αφαιρώντας από τον ελληνικό λαό την δυνατότητα να πολεμήσει.
Και το δεύτερο μέρος:
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr