"ΕΤΣΟΥΞΕ" ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟ "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" Μilliyet για γήπεδο ΑΕΚ: "Θα βάλουν και τάφρους γεμάτες με νερό;"

Mερίδα του τουρκικού Τύπου φαίνεται ότι ενοχλήθηκε με το νέο γήπεδο της ΑΕΚ και τη σύνδεση του με την «Αγιά-Σοφιά» αφού ο σχεδιασμός του νέου αθλητικού σπιτού των Κωνσταντινοπουλιτών και όλων των Ελλήνων προσφύγων   αντιμετωπίστηκε με πικρά σχόλια από δημοσίευμα της εφημερίδας «Milliyet».
Χαρακτηριστικά οι τούρκοι δημοσιογράφοι ανέφεραν:...

9 Νοεμβρίου - O Άγιος Νεκτάριος Μητροπολίτης Πενταπόλεως (Εκτε


ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ-ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΑΝΟΣ


ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΣΕ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ


 
Έπειτα από αίτημα της Ιεράς Μητροπόλεςως Ρόδου δια του Αρχιμανδρίτη π. Απόστολου Πεζουβάνη, υπεύθυνου του Ι.Ν.
 Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιαλυσού,
 η 4η Εφορία Αρχαιοτήτων
 απέστειλε επίσημο έγγραφο
 με το πόρισμα από την εξέταση
 της Εικόνας του Ταξιάρχη στην
 Ιαλυσό που δάκρυσε στις 26
 Οκτωβρίου 2013. Το πόρισμα
 αναφέρεται στην κατάσταση 
της εικόνας και έπειτα από
 αυτοψία από τους συντηρητές Σωτήρη Πατατούκο και Φώτη Σιδηρόπουλο,
 αναφέρει επίσημα ότι η εικόνα δεν έχει υποστεί καμία αλλοίωση στον
 ξύλινο φορέα, τα χρώματα και το βερνίκι.



Από εδώ και πέρα είναι στην διάθεση και την πίστη του καθενός 

ΠΕΡΙ     ΑΝΑΒΟΛΗΣ
Νὰ ἀποφασίζεις ἀργά, ἀλλὰ νὰ ἐκτελεῖς γρήγορα τὶς ἀποφάσεις σου.   (Ἰσοκράτης)

Ὅποιος ἀναβάλλει τὴν ἐργασία του παλεύει πάντα μὲ δυσκολίες.  (Ἡσίοδος 8ος αἰ.π.Χ.)

Δὲν πρέπει νὰ ...

ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΙΛΙΟΧΡΟΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ Η γλώσσα των Βυζαντινών

H ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν κράτος πολυεθνικό. Στην τεράστια επικράτειά της, η οποία απλωνόταν σε τρεις ηπείρους, στην πρωτοβυζαντινή περίοδο, συμβίωναν Έλληνες και εξελληνισμένοι λαοί, αυθεντικοί Ρωμαίοι, Αρμένιοι, Σύροι, Αιγύπτιοι και Ιουδαίοι, υπολείμματα παλαιών μικρασιατικών λαών (Ίσαυροι, Φρύγες, Καππαδόκες),στη Χερσόνησο του Αίμου, καθώς επίσης υπολείμματα νεώτερων εποικισμών Γαλατών και Γότθων.
 
Όλοι αυτοί αυτοαποκαλούνταν Ρωμαίοι, στον βαθμό που ήταν αφοσιωμένοι στην Εκκλησία και στον Αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης, τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα, και ασφαλώς μιλούσαν τις δικές τους γλώσσες.
 
Γνωστότερες από αυτές ήταν η λατινική, στην οποία γράφονταν οι νόμοι του κράτους και...

Μπλοκ C


Θυμός καί ὀργή








Δύο πράγματα κι ἐσύ ν’ ἀποφεύγεις:
·                    Νά μή θεωρεῖς τόν ἑαυτό σου ἄξιο γιά ἐπαίνους
·                    καί νά μή νομίζεις κανέναν κατώτερό σου.
Μέ τόν τρόπο αὐτό ποτέ δέν θ’ ἀνάψει μέσα σου ὁ θυμός γιά τίς προσβολές πού σοῦ γίνονται.


Τόν θυμό σου νά τόν στρέφεις ἐναντίον τοῦ ἀνθρωποκτόνου διαβόλου, πού εἶναι ὁ πατέρας τοῦ ψεύδους καί ὁ πρόξενος κάθε ἁμαρτίας. Να εἶσαι ὅμως σπλαχνικός μέ τόν ἀδελφό σου, γιατί ἄν συνεχίσει ν’ ἁμαρτάνει, θά παραδοθεῖ στό αἰώνιο πῦρ μαζί μέ τόν διάβολο.



Ὅπως διαφέρουν οἱ λέξεις θυμός καί ὀργή, ἔτσι διαφέρουν καί οἱ σημασίες τους.
Θυμός εἶναι μια ἔντονη ἔξαψη κι ἕνα ξέσπασμα τοῦ πάθους.


Ἐνῶ ὀργή εἶναι μια μόνιμη λύπη καί μιά διαρκής τάση γιά ἐκδίκηση, σά νά φλέγεται ἡ ψυχή ἀπό τόν πόθο ν’ ἀνταποδώσει τό κακό.


Οἱ ἄνθρωποι ἁμαρτάνουν καί μέ τίς δυό καταστάσεις. Ἄλλοτε ὁρμοῦν ἀπερίσκεπτα νά χτυπήσουν ὅσους τούς προκάλεσαν καί ἄλλοτε καιροφυλακτοῦν δόλια νά ἐκδικηθοῦν ὅσους τούς λύπησαν.


Ἐμεῖς καί τά δύο πρέπει νά τ’ ἀποφεύγουμε. Ἄς συμμορφωθοῦμε, λοιπόν, μέ τήν ἐντολή τοῦ Ἀποστόλου Παύλου: «πᾶσα πικρία καὶ θυμὸς καὶ ὀργὴ καὶ κραυγὴ καὶ βλασφημία ἀρθήτω ἀφ᾿ ὑμῶν σὺν πάσῃ κακίᾳ» ( Ἐφ. 4, 31 ),


καί ἄς περιμένουμε τήν ἐκπλήρωση τῆς ὑποσχέσεως πού ἔδωσε ὁ Κύριος στούς πράους: «μακάριοι οἱ πραεῖς ὅτι αὐτοί κληρονομήσουσιν τήν γῆν» ( Ματθ. 5, 5 ).


Μέγας Βασίλειος


http://talantoblog.blogspot.gr/2013/10/blog-post_2871.html






ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Γιά τό πάθος τοῦ καπνίσματος





«οὐκ οἴδατε ὅτι ναός Θεοῦ ἐστέ 
καί τό πνεῦμα τοῦ Θεοῦ οἰκεῖ ἐν ὑμῖν;»
( Α’ Κορινθ. γ’, 16 )

 

Ἅγιος Ἀμβρόσιος τῆς Ὄπτινα
Σέ γράμμα του μέ ἡμερομηνία 12 Ὀκτωβρίου 1888 ὁ Ὅσιος Ἀμβρόσιος, ἀπαντᾶ σέ ἐπιστολή τοῦ μανιώδους καπνιστῆ Ἀλέξιου Στεπάνοβιτς Μαγιόρωφ πού τοῦ ζητᾶ βοήθεια προκειμένου νά κόψει τό κάπνισμα, τά ἑξῆς:
«Γράφεις ὄτι δέν μπορεῖς νά κόψεις τό κάπνισμα! Αὐτό πού εἶναι ἀδύνατο γιά τόν ἄνθρωπο, εἶναι δυνατό μέ τή βοήθεια τοῦ Θεοῦ. Τό μόνο πού χρειάζεται εἶναι νά ἀποφασίσεις μέ σταθερότητα νά...

Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης -Το τελειωτικό κτύπημα

Γέροντας Εφραίμ Φειλοθεΐτης
Αγαπητά μου παιδιά,
Σήμερα η γη μας ποτίζεται συνεχώς από πολύ αίμα, από τους πολέμους και  τόσα άλλα που συμβαίνουν. Ποτίζεται όμως και με αθωότερο αίμα από του  Άβελ, και το αίμα αυτό είναι της βρεφοκτονίας. Είναι το αίμα των αθώων  βρεφών, των απροστάτευτων υπάρξεων, το οποίον χύνεται από τις ίδιες τις  μητέρες των. Όλα τα ιατρεία κι όλα τα μαιευτήρια έχουν γίνει σφαγεία του Ήρώδου.  Εκατομμύρια, εκατομμύρια βρέφη σ’ όλον τον κόσμο έχουν πεταχθή στους  ντενεκέδες των σκουπιδιών και στους υπονόμους. Μήτε τα γατάκια δεν  πετούν έτσι. Όπως γνωρίζουμε αυτός ο φονιάς, ο γιατρός, ο μαιευτήρ με το νυστέρι του σκοτώνει το βρέφος μέσα στην μήτρα -όπως έχουμε δή σε  ταινία- και μετά με το εργαλείο του σπάζει, θραύει το κεφαλάκι του  παιδιού και το βγάζει. Και η μητέρα δεν βλέπει τίποτε και πολύ ήσυχη  αναχωρεί για το σπίτι της….
…Βλέπετε πόσο τραγική είναι η έκτρωσις, πόσο μεγάλο έγκλημα είναι! Θα  πρέπει λοιπόν να σταματήση. Οι αθώες αυτές υπάρξεις δεν πρέπει να ...

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ Σόδα: Ένα παλιό φυσικό φάρμακο για χίλιες χρήσεις

Τι είναι ακριβώς η Σόδα;
Πρόκειται για ορυκτά άλατα που βρίσκονται στη στάχτη των φυκιών και των φυτών, καθώς και στο νερό που αναβλύζει σε πετρώδεις περιοχές, πλούσιες σε ασβέστιο, νάτριο και κάλιο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ: Η σόδα δεν χρησιμεύει μόνο σαν χωνευτικό, αλλά μπορεί να τη χρησιμοποιήσετε για να καλμάρετε ερεθισμούς του δέρματος, τσουξίματα στα μάτια και μυϊκές κράμπες.
Για το στομάχι: Μισό κουτάλι σόδας σε μισό ποτήρι νερό ή χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού καταπολεμά τις ξινίλες και τις καούρες, χωρίς να εμποδίζει την πέψη. 
Κολλύριο για τα μάτια: Συχνές πλύσεις με νερό και σόδα είναι χρήσιμο γι τις φλεγμονές στα βλέφαρα και την επιπεφυκίτιδα. Επίσης χρησιμεύει σαν αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό. Για το κριθαράκι στα βλέφαρα, η σόδα μπορεί να λύσει το πρόβλημα. 
Καταπολεμά την τερηδόνα, λευκαίνει τα δόντια: Πλύσεις με νερό και...

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ 1-3


Ηγουμενίτσα: Ο ιερέας που κάνει δώρο το νυφικό και τα έξοδα του γάμου υπό έναν όρο

Ηγουμενίτσα: Ο ιερέας που κάνει δώρο το νυφικό και τα έξοδα του γάμου υπό έναν όρο!
Με ανακοίνωσή του, ο παππάς κάνει γνωστό ότι είναι διατεθειμένος να πληρώσει όλα τα έξοδα του γάμου υπό τον όρο ότι….
ο γάμος θα γίνεται σε εκκλησία. Θα είναι θρησκευτικός και όχι πολιτικός. Ο πατέρας Θεόδωρος είναι κληρικός στην ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, Αποστόλου Τίτου και Αγίου Διαδόχου Ηγουμενίτσας, γνωστός σε όλους για το πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο.
Τελευταία προσφέρει τα έξοδα ενός θρησκευτικού γάμου, για να...

EΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ! Zωντανεύουν την αρχαία ελληνική μουσική!

Πόσοι έχουν την επιθυμία να ακούσουν την πραγματική μουσική των προγόνων μας; Την αρχαία Ελληνική μουσική η οποία δεν έχει ακουστεί εδώ και χιλιάδες «ζωντανεύει» το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σύμφωνα με το BBC, το οποίο φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί το τολμηρό αυτό εγχείρημα.
«Φανταστείτε σε 2.500 χρόνια από τώρα, να είχαν από μείνει μόνο μερικοί στίχοι των Beatles και μερικές λέξεις από τις όπερες του Μότσαρτ και του Βέρντι χωρίς την μουσική. Φανταστείτε πόσο ενθουσιώδες θα ήταν να αναδημιουργήσουμε την μουσική, να ανακαλύψουμε εκ νέου τα όργανα που την έπαιζαν και να ακούγαμε τις λέξεις με την ορθή τους σειρά.
Αυτό θα γίνει και με τα κλασσικά κείμενα της αρχαίας Ελλάδας. Συχνά οι Δυτικοί λογογράφοι ξεχνούν ότι τα έπη του Ομήρου, τα ερωτικά ποιήματα της Σαπφούς και οι τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη ήταν όλα αρχικά μουσική» δηλώνει ο Armand D' Angour, μουσικός και καθηγητής κλασσικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Πως θα δημιουργήσουν ξανά την μουσική
«Δεν είναι όμως αυτή η μουσική χαμένη πολύ μακριά από οποιαδήποτε ανάσυρση;», αναρωτιέται το BBC και απαντά: «Η απάντηση είναι όχι. Οι ρυθμοί- ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της μουσικής έχουν διατηρηθεί στις λέξεις αυτές καθ αυτές, σε τμήματα μακρών και συρτών συλλαβών. Τα όργανα είναι γνωστά από περιγραφές, πίνακες και αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία μας επιτρέπουν να επαναφέρουμε το βάθος και το εύρος των ήχων που δημιουργούσαν».
Οι νέες ανακαλύψεις
Στη συνέχεια, το BBC υποστηρίζει πως έχουν έρθει στην επιφάνεια νέες ανακαλύψεις σχετικά με την αρχαία ελληνική μουσική από μερικές δεκάδες αρχαία κείμενα χαραγμένα με μια φωνητική σημειογραφία η οποία επινοήθηκε γύρω στο 450 π.Χ., αποτελείται από αλφαβητικά γράμματα και σημεία τα οποία τοποθετούνται πάνω από τα φωνήεντα των Ελληνικών λέξεων, ενώ μάλιστα επισημαίνει πως «οι Έλληνες είχαν επεξεργαστεί τις μαθηματικές αναλογίες μουσικά διαστήματα - μια οκτάβα είναι 2:1, το ένα πέμπτο 3:2, ένας τέταρτος 4:3, και ούτω καθεξής.
Ο συμβολισμός δίνει μια ακριβή ένδειξη της σχετικής γραμμής: Το γράμμα Α στην κορυφή της κλίμακας, για παράδειγμα, αποτελεί μια μουσική νότα ένα πέμπτο υψηλότερο από N μέχρι τη μέση του αλφαβήτου. Απόλυτη γραμμή μπορεί να πραγματοποιηθεί από τις φωνητικές κλίμακες που απαιτούνται για να τραγουδήσει τα σωζόμενα μελωδίες».
Πως αξιολογούνται τα έγγραφα
«Αν και τα έγγραφα, που βρέθηκαν σε πέτρα στην Ελλάδα και σε παπύρους στην Αίγυπτο, είναι εδώ και πολύ καιρό είναι γνωστά στους κλασικιστές, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί τα νέα ευρήματα. Χρονολογούμενα γύρω στο 300 π.Χ. έως το 300 μ.Χ., τα θραύσματα αυτά μας προσφέρουν μια σαφέστερη εικόνα της μουσικής στην αρχαία Ελλάδα», αναφέρει το BBC.
Πως ακουγόταν η Ελληνική μουσική
Οι ερευνητές, επισημαίνουν πως μερικές από τις μελωδίες που...

Oι τέσσερις τροφές που «σκοτώνουν» τον εγκέφαλο

Στα ντουλάπια της κουζίνας μας υπάρχουν δεκάδες «έξυπνες» τροφές που μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου μας και να αυξήσουν μέχρι και το IQ μας...
Και αν οι έρευνες έχουν αποδείξει πως συγκεκριμένες τροφές ειδικά από το «φαρμακείο» της φύσης , όπως το μπρόκολο και τα καρύδια, βοηθούν στην προστασία και την ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου , υπάρχουν και κάποιες που μπορούν ακόμα και να καταστρέψουν το ζωτικό όργανο του ανθρώπινου σώματος.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι τέσσερις τροφές που τον μπλοκάρουν, μειώνουν την απόδοσή του και μας εμποδίζουν να συγκεντρωθούμε.
Οι τέσσερις τροφές που μπλοκάρουν τον εγκέφαλο είναι οι εξής:
Γλυκά
Η κατανάλωση ζάχαρης επί μακρόν οδηγεί σε νευρολογικές διαταραχές και επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη, εμποδίζοντας τη σωστή αφομοίωση των πληροφοριών.
Αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί σύγχυση, δεν επιτρέπει την καθαρή σκέψη και την απομνημόνευση των πληροφοριών.
Πρόχειρο φαγητό
Το πρόχειρο φαγητό διαταράσσει την ισορροπία των χημικών ουσιών του εγκεφάλου, προκαλεί στρες και κατάθλιψης, ενώ περιορίζει σημαντικά τη νοητική λειτουργία, τη δυνατότητα μάθησης, την εγρήγορση και τη μνήμη.
Αλάτι
Το αλάτι επηρεάζει τη νοητική λειτουργία και εμποδίζει την καθαρή σκέψη
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ποια τα συμπτώματα που έχει το παιδί, που πάσχει από εθισμό στο διαδίκτυο; Τι πρέπει να κάνετε για να το προφυλάξετε;



Επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

Στις μορφές εξάρτησης και εθισμού που ήδη είναι γνωστές και που αφορούν κατά βάση χρήση...
ουσιών, έρχεται να προστεθεί ο εθισμός σε ένα μέσο, που μάλιστα απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση από ειδικούς, καθώς απειλεί κυρίως την νεολαία. H εξάρτηση από το Διαδίκτυο αναγνωρίζεται από την ψυχολογική και...

"Γνώρισε τον εαυτό σου πριν από όλα, διότι τίποτα δεν είναι δυσκολότερο από το να γνωρίσεις τον εαυτό σου"

- Όσο ξέρω τον εαυτό μου τόσο ξέρω και τους άλλους
«Όπως σημειώνει ο Rattner «Από έναν άλλο άνθρωπο καταλαβαίνει κανείς μόνο τόσα, όσα γνωρίζει για τον εαυτό του. Η γνώση συνδέεται με την αυτογνωσία».
Στο βαθμό που ο θεολόγος και ο ποιμένας δε διαθέτει αυτογνωσία και «νήψη» πνευματική αφήνεται έρμαιο του ασυνηδείτου. Πολύ συχνά οι ανθρώπινες σχέσεις καθορίζονται από το ασυνείδητο. Στην ασκητική παράδοση η όλη πνευματική ζωή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αυτογνωσία:
«Αυτός που γνωρίζει τον εαυτό του, έλαβε την γνώση των πάντων. Διότι το να γνωρίζει κανείς τον εαυτό του, είναι η ολοκλήρωση της γνώσης των πάντων.
(Άγιος Ισαάκ ο Σύρος).
Το ερώτημα είναι πόσοι από τους χριστιανούς καθοδηγούμαστε στα...

Να μη κρίνομε από πράγματα επιφανειακά και εξωτερικά


 

Χωρίς Σχόλια

autumn-leaf.jpg

Να μην αποθαρρυνόμαστε, ούτε να βιαζόμαστε, ούτε να κρίνομε από πράγματα επιφανειακά και εξωτερικά.
Αν, για παράδειγμα, βλέπετε μια γυναίκα γυμνή η άσεμνα ντυμένη, να μη μένετε στο εξωτερικό, αλλά να μπαίνετε, στο βάθος, στην ψυχή της. Ίσως να είναι πολύ καλή ψυχή κι έχει υπαρξιακές αναζητήσεις, που τις εκδηλώνει με την έξαλλη εμφάνιση.
Έχει μέσα της δυναμισμό, έχει τη δύναμη της προβολής, θέλει να...