Άγιος Νεκτάριος: Ταπεινωθείτε μέχρι το χώμα και θα γίνεται τέλειοι!



Σκοπός τής ζωής μας είναι νά γίνουμε τέλειοι καί άγιοι. Νά αναδειχθούμε παιδιά τού Θεού καί κληρονόμοι τής βασιλείας τών ουρανών.

Άς προσέξουμε μήπως, γιά χάρη τής παρούσας ζωής, στερηθούμε τή μέλλουσα, μήπως, από τίς βιοτικές φροντίδες καί μέριμνες, αμελήσουμε τό σκοπό τής ζωής μας.
 
Η νηστεία, η αγρυπνία καί η προσευχή από μόνες τους δέν φέρνουν τούς επιθυμητούς καρπούς, γιατί αυτές δέν είναι ο σκοπός τής ζωής μας, αποτελούν τά μέσα γιά νά πετύχουμε τό σκοπό.

Στολίστε τίς λαμπάδες σας μέ αρετές. Αγωνιστείτε ν’ αποβάλετε τά πάθη τής ψυχής. Καθαρίστε τήν καρδιά σας από κάθε ρύπο καί διατηρήστε τήν αγνή, γιά νά έρθει καί νά κατοικήσει μέσα σας ο Κύριος, γιά νά σάς πλημμυρίσει τό Άγιο Πνεύμα μέ τίς θείες δωρεές.

Παιδιά μου αγαπητά, όλη σας η ασχολία καί η φροντίδα σ’ αυτά νά είναι. Αυτά ν’ αποτελούν σκοπό καί πόθο σας ασταμάτητο. Γί’ αυτά νά προσεύχεστε στό Θεό. Νά ζητάτε καθημερινά τόν Κύριο, αλλά μέσα στήν καρδιά σας καί όχι έξω από αυτήν. Καί όταν Τόν βρείτε, σταθείτε μέ φόβο καί τρόμο, όπως τά Χερουβείμ καί τά Σεραφείμ, γιατί η καρδιά σας έγινε θρόνος τού Θεού. Αλλά γιά νά βρείτε τόν Κύριο, ταπεινωθείτε μέχρι τό χώμα, γιατί ο Κύριος βδελύσσεται τούς υπερήφανους, ενώ αγαπάει καί επισκέπτεται τούς ταπεινούς στήν καρδιά.

Άν αγωνίζεσαι τόν αγώνα τόν καλό, ο Θεός θά σέ ενισχύσει. Στόν αγώνα εντοπίζουμε τίς αδυναμίες, τίς ελλείψεις καί τά ελαττώματά μας. Είναι ο καθρέφτης τής πνευματικής μας καταστάσεως. Όποιος δέν αγωνίστηκε, δέν γνώρισε τόν εαυτό του.

Προσέχετε καί τά μικρά ακόμα παραπτώματα. Άν σάς συμβεί από απροσεξία κάποια αμαρτία, μήν απελπιστείτε, αλλά σηκωθείτε γρήγορα καί...

Ο δύσπιστος γιατρός (Πραγματική ιστορία)

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο δύσπιστος γιατρός (Πραγματική ιστορία)
Ο μακαριστός Δημήτριος Παναγόπουλος (1916-1982), ο θεοφώτιστος λαϊκός ιεροκήρυκας, κήρυσσε ακόμα και στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου άλλοι δεν πλησίαζαν από το φόβο της φυματίωσης.
Εκεί τον ακολουθούσε ο ιερέας π. Δημήτριος Παπαντώνης, που εξομολογούσε τους φυματικούς και τελούσε τη θεία λειτουργία.
Μια μέρα ένας γιατρός, που ...

Η ζωή μας: Δρόμος πτώσεων και αναστάσεων




Όλοι οι άνθρωποι, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, διακατεχόμαστε από πάθη. Μερικά πάθη είναι φανερά και άλλα κρυφά.


Συνήθως κατακρίνονται πολύ αυστηρά οι άνθρωποι που πέφτουν σε κάποιο φανερό πάθος ενώ μπορεί το κρυφό πάθος των κατηγόρων τους να είναι μεγαλύτερο.


Γι’ αυτό «μη κρίνουμε κατ’ όψιν», μην κρίνουμε δηλαδή τους άλλους απ’ αυτό που φαίνονται. Διότι μπορεί κάποιος να πράττει κάποια αμαρτία φανερά αλλά να έχει μετάνοια κρυφή, αλλά και το αντίθετο, μπορεί κάποιος να φαίνεται ευσεβής και ηθικός ενώ στα κρυφά να πέφτει σε μεγάλα αμαρτήματα.

Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να ομολογήσουμε το πάθος, διότι δεν ντρεπόμασταν όταν το κάναμε.Ο διάβολος έχει διαστρέψει μέσα μας ακόμα και την ντροπή. Δηλαδή, ντρεπόμαστε να ομολογήσουμε την αμαρτία μας αλλά δεν...

Ο Υπ.Άμυνας Choïgou έκλεψε τις καρδιές των ρώσων κάνοντας το σημείο του σταυρού…


Ο Υπ.Άμυνας της Ρωσίας έκλεψε τις καρδιές των ρώσων με μια μόνο κίνηση…έκανε το σταυρό του κατά την επιθεώρηση του στρατεύματος στην Κόκκινη πλατεία της Μόσχας…μια χειρονομία που εμπεριέχει βαθύτατο συμβολισμό.Είναι μια στιγμή μνημειώδη για τη Ρωσία σχολιάζει ένα σχετικό άρθρο.Ποτέ άλλοτε στην ιστορία ένας ρώσος υπουργός Άμυνας δεν έκανε κάτι παρόμοιο.Βέβαια παλιά παράδοση θέλει να γίνεται το σημείο του σταυρού κάτω από τον Πύργο του Σωτήρα του Κρεμλίνου αφού εκεί στην πύλη υπάρχει και η εικόνα του Σωτήρα. (thesaker 9/5/15)
CaΣΑΓΙΣΑΓΘ΄ΘΓΣΊΑ
Ακόμη και στην εποχή της Σοβιετικής ένωσης ο ...

Όσιος Παΐσιος:Υπάρχει τίποτε στον Θεό που να μην μπορεί να το κάνη;

 

Σε μερικές γυναίκες ο Θεός σκόπιμα δεν δίνει παιδιά


Σε μερικές γυναίκες που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά λειτουργούν και οι πνευματικοί νόμοι, γιατί δεν κάνουν οικογένεια εγκαίρως. Αρχίζουν να διαλέγουν. 

«Όχι, αυτός είναι έτσι, εκείνος είναι αλλιώς», δίνουν μια υπόσχεση σε κάποιον, κοιτάζουν συγχρόνως και άλλον, λένε μετά «όχι» σ’ εκείνον που έδωσαν την υπόσχεση – και αυτός, αντί να το θεώρησει ευλογία που τον αφήνει πριν παντρευτούν, πάει να αυτοκτονήσει.
Ε, τι οικογένεια θα κάνη μια τέτοια κοπέλα; Άλλες γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, γιατί στα νεανικά τους χρόνια έζησαν άτακτη ζωή. Μερικές πάλι επηρεάζονται από την διατροφή. Πολλές τροφές περιέχουν πολλά φάρμακα και ορμόνες.

Υπάρχουν και ανδρόγυνα που, μόλις παντρευτούν, θέλουν αμέσως να αποκτήσουν παιδί και, αν λίγο καθυστερήσουν, αρχίζουν να αγωνιούν. Άλλα πώς να...

Δείτε τι δεν έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες και ήταν τόσο έξυπνοι


Πολλές φορές η σύγχρονη επιστήμη έχει σκύψει στον τρόπο διατροφής και ζωής των αρχαίων και… έχει μελετήσει αρχαία συγγράμματα σε μια προσπάθεια να απαντήσει και σε ένα απλό ερώτημα πέρα από τα πολυσύνθετα. Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
Η απάντηση για πολλούς είναι μια και στηρίζεται στις αρχές που έθεσε ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης, που έλεγε «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και «φάρμακο σου είναι η τροφή σου».
Στηριζόμενη σε αυτές τις ρήσεις, η κ. Δήμητρα Τυλλιανάκη, χειρουργός οδοντίατρος, αν και ξεκίνησε από την κλασική ιατρική, στην πορεία ασχολήθηκε και με την ομοιοπαθητική αλλά και τη διεξοδική μελέτη των διατροφικών συνηθειών στις εποχές του Ιπποκράτη και του Πυθαγόρα.
Ο λόγος που το έκανε ήταν για να απαντήσει σε ένα ερώτημα που τη βασάνιζε έντονα. «Γιατί παρά την εξέλιξη της επιστήμης θερίζουν οι ασθένειες; Ο καρκίνος , τα καρδιοεγκεφαλικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα;» Ψάχνοντας τις απαντήσεις άρχισε να αμφισβητεί τη θεραπεία μόνο με φάρμακα και στάθηκε στην ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου. Μάλιστα η ίδια αν και μαραθωνοδρόμος, διαπίστωσε ότι παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής της, έκανε και λάθη, που δε γνώριζε.
Ένα από αυτά … κατανάλωνε ψωμί και μακαρόνια, κατανάλωνε δηλαδή σιτάρι. Και τί το «κακό» έχει το σιτάρι; Γλουτένη. Μια ουσία που βρίσκεται παντού στη σύγχρονη διατροφή και κρατάει σε «υπνηλία» τον εγκέφαλο. Οι αρχαίοι, σιτάρι δεν έβαζαν στο στόμα τους. Διότι δεν υπήρχε. Καλλιεργούσαν το δημητριακό Ζέα, πλούσιο σε μαγνήσιο που θεωρείται η τροφή του εγκεφάλου.
«Πριν ασχοληθώ με τη μελέτη της Ιπποκράτειας διατροφής, νόμιζα ότι έκανα καλή διατροφή, αλλά δεν έκανα. Κατανάλωνα ψωμί και μακαρόνια. Όπως διαπίστωσα στη συνέχεια, στην αρχαιότητα δεν έτρωγαν στάρι. Υπήρχε ένα δημητριακό το «Ζεα» το οποίο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, «τροφή» του εγκεφάλου. Για αυτό και οι προγονοί μας ήταν έξυπνοι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότατα αυτό να οφείλεται στο ότι δεν έτρωγαν στάρι που έχει γλουτένη, ουσία που συγκολλάει τις νευρικές απολήξεις και δεν αφήνει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ελεύθερα και να δημιουργήσει.
Μια άλλη ουσία που έχει το συγκεκριμένο δημητριακό είναι το αμινοξύ Λυσίνη το οποίο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ελάχιστη γλουτένη».
Η κ. Τυλλιανάκη ζυμώνει το ψωμί της με Ζέα και φτιάχνει και τα μακαρόνια της από το ίδιο δημητριακό. Είναι σούπερ τροφή και δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να χορτάσει ο οργανισμός. Η καλλιέργεια του απαγορεύτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.
«Καλλιεργούνταν στην Ελλάδα και απαγορεύτηκε αιφνιδιαστικά – άγνωστο γιατί. Το έχουν οι Γερμανοί και το εξάγουν. Είναι πανάκριβο κοστίζει 6,5 ευρώ το κιλό!»
Η ίδια συνιστά στους καταναλωτές να καταναλώνουν τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, διότι όλες οι βιταμίνες βρίσκονται στον φλοιό.
«Βγάζουν το φλοιό των τροφίμων και στη συνέχεια οι βιταμίνες γίνονται συμπληρώματα διατροφής».
Όσον αφορά στην κατανάλωση κρέατος αυτή ήταν ελάχιστη και μόνο όταν το άτομο ήταν υγιές. Όταν υπήρχε κάποια ασθένεια δεν καταναλωνόταν κρέας.
Και η Πυθαγόρεια διατροφή στηρίζεται στην Ιπποκράτεια, με εξαίρεση στην κατανάλωση κρέατος, που για τον Πυθαγόρα, απαγορευόταν δια ροπάλου.
Ιπποφαές
Στην αρχαιότητα μεγάλη κατανάλωση είχε και ένας πορτοκαλί καρπός, το Ιπποφαές.
Περιέχει 192 βιταμίνες και είναι όλες απορροφήσιμες από τον οργανισμό.
Στις εκστρατείες του, ο Μέγας Αλέξανδρος παρατήρησε, ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπεύονταν τρώγοντας τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού και άρχιζε να γυαλίζει το τρίχωμα τους, από την παρατήρηση αυτή δόθηκε και η ονομασία του (ίππο – φάος = άλογο που γυαλίζει).
Έτσι άρχισαν να το χρησιμοποιούν και οι στρατιώτες του, μαζί με τον ίδιο για να είναι πιο ισχυροί στις εκστρατείες. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το χρησιμοποιούσε στις εκστρατείες του και ο Τζέγκις Χαν.
Το ιπποφαές μνημονεύεται από τον Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως από τον Διοσκουρίδη τον Αναζαρβέα, πατέρα της φαρμακολογίας.
Αναφορές στο Ιπποφαές υπάρχουν στην Θιβετιανή και κινέζικη ιατρική. Από το 1929, όταν για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε βιοχημική ανάλυση των καρπών του φυτού, οι γνώσεις για της φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού συνεχώς αυξάνονται. Πλέον υπάρχει τεκμηριωμένη γνώση (Γερμανία, Ρωσία, Καναδάς, Κίνα, Φιλανδία, Αγγλία, Σουηδία κ.α.) για το ιπποφαές και έχουν αφιερωθεί γι αυτό 5 επιστημονικά συνέδρια. Το έλαιο του φυτού παράγεται από τους καρπούς με την μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο επισκέπτες στην έκθεση για το Βυζάντιο στις ΗΠΑ [εικόνες]


Μια έκθεση που επί χρόνια ετοιμαζόταν, η «Heaven and Earth. Art of Byzantium from Greek Collections», δικαίωσε τους εμπνευστές της, φέρνοντας κύματα επισκεπτών στις τρεις πόλεις που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ. Η έκθεση είναι οργάνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου Μπενάκη και θα...
                                       
                           ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ,  ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ  &  ΚΟΝΙΤΣΗΣ

Αριθ.  Πρωτ. 18                                                                                           Εν Δελβινακίω τη 4η Μαΐου 2015

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  180η


ΘΕΜΑ:  Αυτονομιακός Αγώνας Βορείου Ηπείρου - 101 χρόνια μετά (1914-2015).




  Αγαπητοί μου Χριστιανοί, ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ !

-Α-
Όταν στις 17 Μαΐου 1914 υπογραφόταν το «Πρωτόκολλον της Κερκύρας», που οπωσδήποτε επικύρωνε τον Αυτονομιακό Αγώνα των Βορειοηπειρωτών (17 Φεβρουαρίου 1914), κανείς δεν μπορούσε να φανταστή, ότι αυτό το ανελεύθερο καθεστώς της Αλβανίας θα έφθανε και θα ξεπερνούσε τα εκατό χρόνια.
  Βέβαια, μόνο οι Χειμαρριώτες δεν αναγνώρισαν το «Πρωτόκολλο της Κερκύρας», γιατί σύνθημά τους είχαν την ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα. Τελικά, οι Χειμαρριώτες έχασαν και την εθνικότητά τους, το 1946, όταν αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα. Κι’ όχι μόνοι οι Χειμαρριώτες, αλλά και όλοι οι Βορειοηπειρώτες έχασαν τα πάντα, κυρίως δε την ορθόδοξη χριστιανική πίστη τους, όταν τον Νοέμβριο 1967 η Αλβανία ανακηρύχθηκε επίσημα σαν το πρώτο άθεο κράτος στον κόσμο.
-Β-
Και σήμερα, όμως, παρ’ ότι κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς και γκρεμίστηκαν τα απαίσια ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, που έζωναν απ’ άκρη σ’ άκρη όλη την Χώρα, τα πράγματα, μέσα, ελάχιστα έχουν βελτιωθή. Γιατί απ’ τη μια μεριά υπάρχει ο μισελληνισμός των Αλβανών, που προβαίνει σε συχνές εκδηλώσεις κατατρομοκρατήσεως των Βορειοηπειρωτών, ενώ απ’ την άλλη βλέπουμε την απόλυτη αδιαφορία της Ελληνικής Πολιτείας. Αν δε δεν είχε γίνει ο τιτάνιος αγώνας του μεγάλου Προκατόχου μου , Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, το Βορειοηπειρωτικό θα ήταν ακόμη θαμμένο στα χρονοντούλαπα της Ιστορίας. Μπορεί να δείχνουμε ενδιαφέρον για ξένους λαούς, που βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου, όπως, για παράδειγμα, η Βενεζουέλα, η Αργεντινή κ.α., το κράτος μας, όμως, το Βορειοηπειρωτικό το έχει στα «αζήτητα»...
-Γ-
  Αλλά εμείς, δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να συμβιβασθούμε με την κυβερνητική αδιαφορία, κι’ ούτε να αρνηθούμε τον αγώνα του Ιεράρχου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ για τα δίκαια και τα δικαιώματα των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών. Αντίθετα, παλεύουμε με απολύτως νόμιμα μέσα, ώστε  οι αδελφοί μας να μη νοιώθουν ξεχασμένοι και - το χειρότερο - προδομένοι από την Μητέρα Πατρίδα. Η Σ.Φ.Ε.Β.Α. με τις συχνές επισκέψεις των μελών της, συμμετέχει ενεργά στις γιορτές, καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις των εκεί Ελλήνων, ενώ ακούει και μας μεταφέρει τις δυσκολίες και τα ποικίλα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών, που δεν είναι και λίγα. Αγωνιζόμαστε για τις συντάξεις του Ο.Γ.Α., και - για να παραλείψουμε άλλα - και για την περισυλλογή των οστών των ηρώων Ελλήνων αξιωματικών και Οπλιτών, που έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, πολεμώντας τον (τότε) Ιταλικό Φασισμό.
-Δ-
  Η ακριτική Μητρόπολή μας συμμετέχει ολόψυχα στον αγώνα των Βορειοηπειρωτών, αθόρυβα αλλά δυναμικά. Έτσι, λοιπόν, και φέτος θα πραγματοποιηθή, Θεού θέλοντος, η καθιερωμένη εκδήλωση στο ηρωϊκό Δελβινάκι, την Κυριακή, 17η Μαΐου 2015. Το πρωί θα τελεσθή αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο των πρωτεργατών και των πεσόντων στον Αυτονομιακό Αγώνα. Κατόπιν θα ψαλή τρισάγιο επί του τάφου του Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, μετά δε θα επακολουθήση η σχετική ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΟΥ, ενώ η όλη εκδήλωση θα κλείση με την ειρηνική πορεία  μέχρι το Ηρώο της κωμοπόλεως, όπου, μετά το τρισάγιο υπέρ των κατά καιρούς πεσόντων, θα κατατεθή από τον Μητροπολίτη στέφανος, θα ψαλή ο Εθνικός Ύμνος και θα αναγνωσθή προς έγκριση το Ψήφισμα.
 Η παρουσία όλων είναι απολύτως απαραίτητη. Θα σας περιμένω όλους.

Διάπυρος ευχέτης εν Χριστώ Αναστάντι

Ο   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
†  Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης  Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ


Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος σκιαγραφεί την προσωπικότητα και την αγιότητα του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, όπως ο ίδιος Tον γνώρισε...


morfou-neofitos

Δ

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος σκιαγραφεί την προσωπικότητα και την αγιότητα του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, όπως ο ίδιος Tον γνώρισε. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ενορίας Αποστόλου Βαρνάβα και Μακαρίου Δασούπολης σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ενορία Αποστόλου Ανδρέα Συνοικισμού ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ 3 Λευκωσίας Κύπρου.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015 

«Βοήθα με να σε θέλω πιο πολύ Χριστέ μου»!

Εικόνα
του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου, κ. Νεοφύτου
Μου έλεγε κάποιος: «Πιστεύω, αλλά πιστεύω λίγο». Του λέω: Άκουσε, μου έλεγε ένας γέροντας που γνώρισα στην Αθήνα, ο γερό Ευμένιος ο λεπρός, «να λες γιε μου στην προσευχή σου, Χριστέ μου εγώ θέλω ν’ αλλάξω αλλά δεν αλλάζω γιατί σε θέλω λίγο».
Τι ωραία που μιλούσε! «Βοήθα με να...

Η ελληνική γλώσσα στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές


Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών.
 
Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και...

Ο ΤΣΟΜΠΑΝΟΣ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ


Αυτός ο τσοµπάνος, που πήγε στον Παράδεισο, τον λέγανε Μαυρογένη, γιατί είχε µαύρα γένια και ζούσε µέ την γυναίκα του απ' τον κόσμο µακρυά, µέ τα ζωντανά του και δεν κατέβαινε στο χωριό, παρά µονάχα για να πουλήσει τα τυριά του και να ψουνίση τα χρειαζούµενα, ξεκίνησε να λέει ό Προκόπης.
Μιαν ημέρα το λοιπόν, όπου βρέθηκε στο χωριό για τις δουλειές του, πήγε να ανάψει ένα κερί στην εκκλησιά, γιατί ήτανε θεοφοβούμενος και καλής ψυχής άνθρωπος. Εκεί µιλούσεν ό παπάς στους χωριανούς του και τούς έλεγε το κήρυγμα για τον ίσιον δρόμο του Θεού, πού πάει ολόϊσια στον Παράδεισον, αν δεν στρίβουµε δεξιά κι αριστερά. Πρέπει να τραβούµεν ίσια και να είµαστε συµπονετικοί για κάθε άνθρωπον, όταν έχει την ανάγκην µας. Νάµαστεν δηλαδή ψυχηκάρηδες και να ελεούμε, γιατί το ίδιο κάνει και ο Θεός και ελεεί τον κόσµον όλον για να...

Η Telegraph παραληρεί για την Ηπειρο: Μακράν καλύτερη από Σκωτία, Προβηγκία


ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ενα αποθεωτικό δημοσίευμα για την «άγνωστη» στο ευρύ κοινό, Ηπειρο με τις εκπληκτικές φυσικές...
epirus708

 

 
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενα αποθεωτικό δημοσίευμα για την «άγνωστη» στο ευρύ κοινό, Ηπειρο με τις εκπληκτικές φυσικές ομορφιές, επιφυλάσσει η Telegraph.
Αυτή η ελάχιστα γνωστή περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας, έχει το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου, ένα τοπίο που θυμίζει Σκωτία. Και ορεινά χωριά που ανταγωνίζονται ευθέως εκείνα της Προβηγκίας, λέει η ρεπόρτερ της εφημερίδας, Caroline Shearing.
«Η Ηπειρος, η περιφέρεια με τα περισσότερα βουνά της Ελλάδας, είναι ένας ευλογημένος τόπος με πλούσιο τοπίο που θυμίζει Σκωτία στα καλύτερά της, ορεινά χωριά που ανταγωνίζονται το καλύτερα της Προβηγκίας, και τις παρθένες ακτές του Ιονίου. Προσθέστε σ” αυτά και τα πυκνά δασώδη τοπία (που φιλοξενούν καφέ αρκούδες, λύκους και τσακάλια ), μοναχικά μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε γκρεμούς, συγκλονιστική θέα σε βουνά, παραθαλάσσια θέρετρα και έναν ουρανό στο οποίο πετούν αρπακτικά πουλιά , συμπεριλαμβανομένων χρυσαετών – και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι Έλληνες έχουν καταφέρει να κρατήσουν την Ηπειρο μυστική από τον υπόλοιπο κόσμο για τόσο πολύ καιρό» γράφει η Shearing.
Περιγράφοντας συγκλονιστικά την εμπειρία της από την χαράδρα του Βίκου, η δημοσιογράφος αναφέρει: «Με ολοένα και πιο ανασφαλή βήματα, έφτασα στην άκρη του γκρεμού, καθώς το μονοπάτι στένεψε όσο ένα περβάζι και η πρώτη γεύση από το χάσμα – που είχα ταξιδέψει όλη την Ευρώπη για να το δω – αποκαλύφθηκε μέσα από τα πεύκα.
Το μονοπάτι έγινε πιο φαρδύ για να...

Σαν σήμερα: Η θυσία των Καραολή και Δημητρίου


Ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου υπήρξαν οι πρώτοι αγωνιστές του Κυπριακού Αγώνα που καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν από τους Άγγλους δυνάστες.
 
Ο Μιχαλάκης Καραολής γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1933 στο Παλαιοχώρι Πιτσιλιάς και ήταν το τέταρτο παιδί του Σάββα και της Παναγιώτας Καραολή.
 
Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και διορίστηκε δημόσιος υπάλληλος.
 
Παράλληλα, ασχολήθηκε με τον στίβο ως αθλητής του ΑΠΟΕΛ. Εντάχθηκε από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ και πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα με την ομάδα του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη.
 
Στις 28 Αυγούστου 1955, μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου σκότωσαν τον...

ΣΜΥΡΝΗ 1922: Βίντεο ντοκουμέντο της τραγωδίας βρέθηκε 86 χρόνια μετά!


 
Εκπληκτικό βίντεο ντοκουμέντο που τραβήχθηκε κατά τη διάρκεια των γεγονότων στη Σμύρνη βρέθηκε 86 χρόνια μετά!

Πρόκειται γα ένα φιλμ που τράβηξε ο γεννημένος το 1985 George Magarian που σπούδασε στο "Αμερικανικό Κολλέγιο" στο Ικόνιο της Μ. Ασίας,ενώ αργότερα διετέλεσε διευθυντής στο παράρτημα του Iκονίου στη ΧΑN (Χριστιανική Αδελφότης Νέων) ή YMCA.

Αν και η YMCA δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση, την περίοδο των ...