ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ

Από το βιβλίο: «Π.Μ. ΣΩΤΗΡΧΟΥ
“ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΖΩΗ
ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ”
Β’ ΤΟΜΟΣ
Πώς μπορούμε να ξεριζώσουμε από την καρδιά μας το φριχτό αμάρτημα της οργής και του θυμού;
Μας το λέγει ο Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος :
 «Η τελεία θεραπεία της ασθενείας της οργής είναι αυτή : να πιστέψουμε ότι ούτε για δίκαιες ούτε για άδικες αφορμές επιτρέπεται να θυμώνουμε. Επειδή όταν η οργή σκοτίση την διάνοια, ούτε διάκρισι ούτε σωστή σκέψι ούτε δικαιοσύνη θα βρεθή μέσα μας. Ούτε και ναός του Αγίου Πνεύματος μπορεί να ...
γίνη η ψυχή μας , αλλά θα μας κυριεύση το πνεύμα της οργής σκοτίζοντας τη διάνοιά μας. Τελευταίον απ’ όλα πρέπει να έχουμε εμπρός στα μάτια μας κάθε ημέρα την αβεβαιότητα της ώρας του θανάτου μας κι έτσι να φυλαγόμαστε από την οργή. Και ας γνωρίζουμε ότι ούτε η σωφροσύνη ούτε η απάρνησι του υλικού κόσμου ούτε οι νηστείες και αγρυπνίες θα μας ωφελήσουν κατά την ημέρα της κρίσεως, αν βρεθούμε ένοχοι, επειδή κατεχόμαστε από οργή και μίσος».
Και σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: «Δεν ωφελεί τόσον πολύ να συγκρατούμε το στόμα μας στον καιρό του θυμού να μη λέη λόγια μανιασμένα, όσο να καθαρίζουμε την καρδιά μας από την μνησικακία και να μη στριφογυρίζουμε μέσα στο μυαλό μας πονηρούς λογισμούς εναντίον του αδελφού».

http://www.shmantikanea.blogspot.gr/2016/01/blog-post_390.html#more