ΚΟΝΙΤΣΑ:Λαμπρός ο εορτασμός της μνήμης του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου

Ολοκληρώθηκαν χθες 12 Ιουλίου 2016 – ανήμερα της μνήμης του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου – με μεγάλη επιτυχία, οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε στην Κόνιτσα, ο Δήμος Κονίτσης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.Το απόγευμα της Δευτέρας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα, πραγματοποιήθηκε δισαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και...
Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου.Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως, ο οποίος ανέπτυξε διάφορα σημεία των διδαχών του Οσίου Παϊσίου, τα οποία είναι... κεφαλαιώδους σημασίας για τον αγώνα κάθε πιστού – κληρικού και λαϊκού – και εξαιρετικά επίκαιρα για τον σύγχρονο άνθρωπο.Χθες, ανήμερα της μνήμης του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, στον ανωτέρω Ιερό Ναό, τελέστηκε πανηγυρικός Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου και του οικείου Ποιμενάρχη, Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου, παρουσία εκπροσώπων της Πολιτικής και Δημοτικής ηγεσίας, των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών και πλήθους Πιστών.Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, αναφέρθηκε τόσο στον Βίο του Οσίου Παϊσίου, όσο και στον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι «αλησμόνητες Πατρίδες» της Καππαδοκίας, η Κόνιτσα, το Σινά και το Άγιο Όρος, μέσω του τιμώμενου Αγίου. Μίλησε εκτενώς για τα χαρίσματα του Αγίου, τα οποία παιδιόθεν καλλιεργούσε, αλλά και για το γεγονός ότι η Θεία Χάρις τον κατέστησε πραγματικά «ασυρματιστή του Θεού».Αναφέρθηκε για το πόσο τον είχε συγκλονίσει ένα βιβλίο αφιερωμένο στον Όσιο Παΐσιο, το οποίο είχε κυκλοφορηθεί αμέσως μετά την εκδημία του Οσίου, το οποίο κυριολεκτικά είχε διαβάσει εν μια νυκτί με «ιδιαίτερη πνευματική πείνα» - όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στην αποστροφή του λόγου του – σημειώνοντας ότι τα λόγια του Γέροντα Παϊσίου που ήταν καταχωρημένα εκεί, «όταν τα διάβαζες ήταν σαν να διαβάζεις εφημερίδα», δηλαδή τόσο επίκαιρα που μπορούσες να πεις πως ο Όσιος Παΐσιος, φωτιζόμενος από τον Θεό, κατέγραφε το σήμερα, μερικά χρόνια πριν!Σημειώνουμε ότι στις λατρευτικές εκδηλώσεις πλαισιωσε η χορωδία "Βυζαντινοί Μελωδοί" από την Κατερίνη. Στις ακολουθίες συμμετείχε και ο Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος - Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού), Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος.
Μετά την Θεία λειτουργία, πραγματοποιήθηκε δεξίωση στο Δημαρχείο Κονίτσης και εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο της συγγραφέως Σταματίας Καραγεωργίου – Πάπιστα με τίτλο «Κόνιτσα. Στα αγιασμένα αχνάρια του Αγίου Παϊσίου» και το ομότιτλο ημίωρο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Κοροδήμου Ιωάννη, και τα δύο εκδόσεις του Δήμου Κονίτσης. Την παρουσίαση του βιβλίου και του ντοκιμαντέρ έκαναν ο Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛΑΣ και τ. υπουργός κ. Ελ. Οικονόμου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κονίτσης κ. Γ. Καλλιντέρης και η συγγραφέας Σταματία Καραγεωργίου – Πάπιστα. Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την ανέγερση του Ι.Ν. του Οσίου Παϊσίου στην Κόνιτσα.Κατά το τριήμερο των Εκδηλώσεων (10-12 Ιουλίου 2016) πραγματοποιήθηκαν:
- Παρουσίαση του Ζ΄ κατά σειρά ντοκιμαντέρ για τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη από το Ρωσικό ίδρυμα «ΠΟΚΡΟΒ» (=Σκέπη), οι συντελεστές του οποίου παρευρέθησαν στην Κόνιτσα.
- Ξεναγήσεις στην Πατρική Οικία του Αγίου.
- Ιερά Παράκληση στο εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, στην Κόνιτσα, όπου ο Άγιος είχε την πρώτη Θεοφάνεια στη ζωή του.
- Όρθρος και Θεία στην Ιερά Μονή Στομίου.
- Αρχιερατικός Εσπερινός, Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στο Κέντρο της Κόνιτσας, και
- Παρουσίαση Βιβλιου και Ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Κόνιτσα. Στα αγιασμένα αχνάρια του Αγίου Παϊσίου».
Σημειώνουμε ότι τις εκδηλώσεις, μεταξύ των άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους οι:
-Τασούλας Κωνσταντίνος, Βουλευτής Ιωαννίνων και τ. Υπουργός
-Ανστγος (εα) Αντώνιος Βασιλείου, Μέλος Εθν. Συμβουλίου ΑΝΕΛ
-Ο Δήμαρχος Ζίτσας κ. Μ. Πλιάκος
-Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κ. Καψάλης
-Ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Τζαφέας
-Ο Δήμαρχος Κ. Τζουμέρκων κ. Μ. Γαρνέλης
-Η Δήμαρχος Σουλίου κα Στ. Μπραΐμη - Μπότση
-Ο Γενικός Αστυνομικός Επιθεωρητής Ηπείρου,
-Ο Αντυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων,
-Ο Διοικητής Φρουράς Κόνιτσας.
-Ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βορείου Ηπείρου κ. Λ. Παππάς
-Μιχαήλ Παντούλας, τ. Βουλευτής Ιωαννίνων.

romfea.gr
http://epirusgate.blogspot.gr/2016/07/blog-post_317.html#more