Ζωὴ πολυμέριμνη. Φωτης Κόντογλου


Αποτέλεσμα εικόνας για περιβολι

Ὁ ἄνθρωπος εἶναι σὲ ὅλα ἀχόρταγος, θέλει ν᾿ ἀπολάψει πολλά, χωρὶς νὰ μπορεῖ νὰ τὰ προφτάξει ὅλα. Καὶ βασανίζεται. Ὅποιος ὅμως φτάξει σὲ μιὰ κατάσταση ποὺ νὰ εὐχαριστιέται μὲ τὰ λίγα, καὶ νὰ μὴ θέλει πολλά, ἔστω κι ἂν μπορεῖ νὰ τ᾿ ἀποχτήσει, ἐκεῖνος λοιπὸν εἶναι ὁ εὐτυχισμένος. Δὲν τὸ κάνει ἀπὸ οἰκονομία, εἴτε γιατὶ ἔχει τὴν ἰδέα πὼς τὰ πολλὰ τὸν βλάφτουνε στὴν ψυχὴ ἢ στὸ σῶμα. Ἀλλὰ γιατὶ στὰ λίγα καὶ στὰ ἁπλὰ βρίσκει πιὸ ἁγνὴ ἱκανοποίηση. Καὶ περισσότερο ἀπ᾿ ὅλα, ἐπειδὴ μὲ τὰ ἁπλὰ καὶ μὲ τὰ λίγα δὲν χάνει τὸν ἑαυτό του. «Τὶς ἔστι πλούσιος; Ὁ ἐν ὀλίγῳ ἀναπαυόμενος».

Οἱ ἄνθρωποι δὲν βρίσκουνε πουθενὰ ἡσυχία, γιατὶ ἐπιχειροῦνε νὰ ζήσουνε χωρὶς τὸν ἑαυτό τους. Τρέχουνε ἀπὸ δῶ κι ἀπὸ κεῖ νὰ βροῦνε τὴν εὐτυχία, μὰ εὐτυχία δὲν ὑπάρχει ἔξω ἀπὸ τὸν ἑαυτό μας. θέλουμε νὰ εὐχαριστηθοῦμε μὲ συμπόσια ἀπ᾿ ὅπου λείπουμε. Ὅποιος ἔχει χάσει τὸν ἑαυτό του, ἔχει χάσει τὴν εὐτυχία. Εὐτυχία δὲν εἶναι τὸ ζάλισμα ποὺ δίνουνε οἱ πολυμέριμνες ἡδονὲς κι ἀπολαύσεις, ἀλλὰ ἡ εἰρήνη τῆς ψυχῆς καὶ ἡ σιωπηλὴ ἀγαλλίαση τῆς καρδίας. Μ᾿ αὐτὸ τὸ βύθισμα στὸν ἑαυτό του βρίσκει ὁ ἄνθρωπος τὸν θεό. Γιὰ τοῦτο εἶπε ὁ Χριστός: «Οὐκ ἔρχεται ἡ βασιλεία τοῦ θεοῦ μετὰ παρατηρήσεως, οὐδὲ ἐροῦσιν· ἰδοὺ ὧδε ἢ ἰδοὺ ἐκεῖ. Ἰδοὺ γὰρ ἡ βασιλεία τοῦ θεοῦ ἐντὸς ὑμῶν ἐστίν». «Μὴν ψάχνετε, ζαλισμένοι ἄνθρωποι, ἐδῶ κι ἐκεῖ νὰ βρῆτε τὴν εὐτυχία. Γιατὶ ἡ εὐτυχία βρίσκεται μέσα σας».

Μέγας λόγος, ὅπως ὅλα τὰ θεϊκὰ λόγια. Μέσα μας εἶναι ὁ θησαυρός. Ἀπ᾿ ἔξω εἶναι ξέρακας, κι ἂς μὴ μᾶς ξεγελᾶ ἡ φασαρία καὶ τὰ ψεύτικα πυροτεχνήματα. Ὅποιος ζεῖ ἐξωτερικά, ζεῖ ψεύτικα. Ὅποιος ζεῖ ἐσωτερικά, ζεῖ ἀληθινά. Ξέρω καλὰ τί εἶναι ἡ ζωὴ ποὺ ζοῦνε οἱ λεγόμενοι κοσμικοὶ ἄνθρωποι, οἱ ἄνθρωποι ποὺ...

Τα σημεία των έσχατων καιρών

Π.Σεραφείμ Ρόουζ - Τα σημεία των έσχατων καιρών
Ο π. Σεραφείµ, στην τελευταία διάλεξή του, «Βιώνοντας την Ορθόδοξη παγκόσμια άποψη», που έδωσε στο Θερινό Προσκύνημα το 1982, µόνο τρεις εβδομάδες πριν από τον θάνατό του, μίλησε πάλι για τα σημεία του τέλους του κόσμου:
«Η ανωμαλία του κόσμου. Ποτέ δεν έχουν γίνει βεβαίως αποδεκτές τέτοιες παράξενες και αφύσικες εκδηλώσεις και συμπεριφορές όπως στις ημέρες µας. Εξετάστε µόνο τον κόσμο γύρω σας: τι υπάρχει στις εφημερίδες, ποιο είδος κινηματογράφου παίζεται, τι δείχνει η τηλεόραση, τι ...

Άρης Σερβετάλης: «Μετά το »Είσαι το Ταίρι Μου», στράφηκα στον Θεό»









servetalis
Η αναγνωρισιμότητα που γνώρισε μέσα από τον ρόλο του «Λάζαρου», ο τρόπος που κατάφερε να τη διαχειριστεί και η μεταστροφή του στον Θεό
«Μικρός δεν πίστευα σε τίποτα. Ήμουν μηδενιστής», εξομολόγηθηκε ο “Αρης Σερβετάλης, ο ηθοποιός που έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό μέσα από τον ρόλο του εκκεντρικού «Λάζαρου» στην μεγάλη επιτυχία του Mega, «Είσαι το Ταίρι Μου».
Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο ηθοποιός μίλησε για την αναπάντεχη δημοσιότητα που γνώρισε μέσα από τη σειρά και αποκάλυψε πώς κατάφερε να τη διαχειριστεί.
«Για μένα αυτό που συνέβη μετά το »Είσαι το ταίρι μου» ήταν πολύ έντονο κι ένιωσα την ανάγκη να κρατήσω κάποιες αποστάσεις. Είχε εκτόπισμα όλο αυτό για τη φάση στην οποία βρισκόμουν. Είχα προτάσεις, αλλά χρειαζόμουν χρόνο για να το διαχειριστώ», δήλωσε ο Άρης Σερβετάλης στο περιοδικό Down Town. Και συνέχισε: «Έπρεπε να πάρω τις αποστάσεις μου από...

Γιατί δεν μπορούμε να κρίνουμε τους ανθρώπους


Μητροπολίτη Λεμεσού Γέροντος Αθανασίου Δεν είναι εύκολο να περιγράψει κανείς τη ζωή ενός ανθρώπου, και μάλλον είναι αδύνατο, γιατί αυτά...
Λεμεσού Αθανάσιοςμ
Μητροπολίτη Λεμεσού Γέροντος Αθανασίου
Δεν είναι εύκολο να περιγράψει κανείς τη ζωή ενός ανθρώπου, και μάλλον είναι αδύνατο, γιατί αυτά που φαίνονται πολύ σπάνια μας αντιπροσωπεύουν. Αυτά που δε φαίνονται και τα γνωρίζει μόνο ο Θεός, εκείνα είναι που αντιπροσωπεύουν τον κάθε άνθρωπο. Γι’ αυτό και ο Θεός δεν μας επιτρέπει να κρίνομε κανένα άνθρωπό γιατί άλλος πως είμαστε εξωτερικά και άλλος πως είμαστε εσωτερικά. Πολλές φορές, κάνουμε πράγματα που δεν μας εκφράζουν, δε μας αντιπροσωπεύουν, δεν είμαστε αυτοί που...

Πότε κάτι είναι κακό και πότε όχι; (Αφιερώστε 3 λέπτα και διαβάστε το)


Διαβάστε παρακάτω τι είναι καλό και τι κακό όπως μας το περιγραφει ο Όσιος Πέτρος ο Δαμασκηνός Δεν είναι κακές...
κεριά

Δεν είναι κακές οἱ τροφὲς ἀλλὰ ἡ γαστριμαργία• …οὔτε τὰ χρήματα ἀλλὰ ἡ φιλαργυρία• …οὔτε ἡ ὁμιλία ἀλλὰ ἡ φλυαρία•
..οὔτε τὰ εὐχάριστα τοῦ κόσμου ἀλλὰ ἡ ὑπερβολή , ….οὔτε ἡ ἀγάπη γιὰ τοὺς δικούς μας παρὰ μόνο ὅταν γίνεται ἀφορμὴ νὰ μὴν εὐγνωμονοῦμε τὸν Θεό• ….οὔτε τὰ ροῦχα ὅταν τὰ ἔχουμε γιὰ νὰ σκεπαζόμαστε καὶ νὰ φυλαγόμαστε ἀπὸ τὸ κρῦο καὶ τὸν καύσωνα, ἀλλὰ τὰ περιττὰ καὶ τὰ πολυτελῆ•
…..οὔτε τὰ σπίτια ὅταν τὰ ἔχουμε γιὰ νὰ φυλαγόμαστε ἀπ᾽ αὐτὰ ποὺ μόλις εἶπα καὶ ἀκόμη ἀπὸ τοὺς ἐχθρούς, θηρία καὶ ἀνθρώπους, ἀλλὰ τὰ διόροφα καὶ τριόροφα, τὰ μεγάλα καὶ πολυδάπανα•
…..οὔτε ἡ ἰδιοκτησία ἀλλὰ ὅ,τι δὲν ἀνήκει στὰ ἀπολύτως ἀπαραίτητα• ….οὔτε τὸ νὰ ἔχουν βιβλία βλάπτει ὅσους ἐπιθυμοῦν πολὺ τὴν ἀκτημοσύνη ἀλλὰ τὸ νὰ μὴν τὰ χρησιμοποιοῦν γιὰ θεοπρεπῆ ἀνάγνωση•
….οὔτε οἱ φίλοι ἀλλὰ οἱ φίλοι ποὺ δὲν...

ΚΟΝΙΤΣΑ…σαν πίνακας ζωγραφικής!



Κόνιτσα - σαν πίνακας ζωγραφικής! <span class=postdate>22/01/2016</span>
Κόνιτσα - σαν πίνακας ζωγραφικής! <span class=postdate>22/01/2016</span>
Κόνιτσα - σαν πίνακας ζωγραφικής! <span class=postdate>22/01/2016</span>
Γεφύρι της Κλειδωνιάς ή του Βοϊδομάτη
Το μονότοξο αυτό γεφύρι με τη μακρόστενη καμάρα χτίστηκε το 1853. Βρίσκεται στο χωριό Κλειδωνιά, εκεί που τελειώνει η χαράδρα του Βίκου και είναι πολύ κοντά στην Κόνιτσα.
Γεφυρώνει τον ποταμό Βοϊδομάτη, γεγονός που του έδωσε και τη δεύτερη ονομασία του. Στα παλιά χρόνια, οι κάτοικοι το χρησιμοποιούσαν για να μετακινηθούν από την Κόνιτσα στο Δυτικό Ζαγόρι. Το γεφύρι αυτό είναι ιδιαίτερα φημισμένο για τη μαγευτική φυσική του τοποθεσία και την απολαυστική θέα του Βοϊδομάτη που θα θαυμάσετε από την καμάρα του.
Ο ποταμός Βοϊδομάτης με τα πεντακάθαρα παγωμένα νερά του πηγάζει από το φαράγγι του Βίκου και συναντάει τον ποταμό Αώο στον κάμπο της Κόνιτσας. Ο Βοϊδόμάτης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης. Έτσι είναι ένα από τα λίγα ποτάμια που το νερό τους είναι πόσιμο, επομένως όποιος διψάσει μετά από έναν περίπατο στις όχθες του δεν έχει παρά να σκύψει στο ποτάμι και να ξεδιψάσει.
Τα γαλάζια νερά του έχουν σταθερή θερμοκρασία 4C όλο το χρόνο, αλλά σίγουρα αξίζει σαν εμπειρία να τολμήσετε μια βουτιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες βέβαια κι αφού το έχετε προηγουμένως σκεφτεί καλά! Διασχίζει μία από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, η οποία έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973, καθώς και το φαράγγι του Βίκου που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς.

Μπορείτε να περπατήσετε στα μονοπάτια που υπάρχουν στις όχθες του, τα οποία είναι γεμάτα από πλατάνια, καρυδιές και κάθε είδους δέντρα και βότανα και να απολαύσετε την πρωτόγνωρη φυσική ομορφιά και το τοπίο που σε κάποια σημεία συμπληρώνεται και από πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια.
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τις αντοχές σας κάνοντας την επιλογή σας ανάμεσα στα πολλά extreme sports που σας προσφέρει ο Βοϊδομάτης, όπως rafting, canoe, kayak, αλλά και πεζοπορίες και ιππασία.

Γέφυρα Αώου ή Κόνιτσας
Χαρακτηριστικό του ξακουστού αυτού γεφυριού, που χτίστηκε το 1870 από τον Πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη, είναι το μοναδικό τεράστιο τόξο του που ίσως είναι και το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια.
Το άνοιγμα του είναι 40 μέτρα και το ύψος του 20 μέτρα. Η τοποθεσία που βρίσκεται είναι μαγευτική με τον Αώο ποταμό να ρέει κάτω από την καμάρα του και το φαράγγι του Αώου να εντυπωσιάζει με την απίστευτη φυσική ομορφιά του.
Το γεφύρι αυτό, που διατηρεί ακόμα κάτω από την καμάρα του το καμπανάκι που προειδοποιούσε για τους ισχυρούς ανέμους που καθιστούσαν επικίνδυνη τη διάβαση, είναι ένα αληθινό έργο τέχνης και ενώνει κατά ένα μαγικό τρόπο τον ανθρώπινο πολιτισμό με την άγρια φύση.

Το 1913 που έφευγαν οι Τούρκοι από την Κόνιτσα επιχείρησαν να το ανατινάξουν, αλλά δεν τα κατάφεραν κι έτσι το γεφύρι της Κόνιτσας στέκει στη θέση του καμαρωτό, για να μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε την ομορφιά του.
Η Ήπειρος, η Κόνιτσα, ο Βοϊδομάτης και τα πέτρινα γεφύρια είναι σαν πίνακας ζωγραφικής. Σίγουρα όταν ο Θεός έφτιαχνε τον παράδεισο είχε στο μυαλό του αυτόν τον μαγικό τόπο.

Μάνθα Τσικουδή

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ιδρώνει στο μέτωπο εν αναμονή Πολεμικών Μετώπων

– Δες καλά, μου είπε η φίλη μου Ελένη από την όμορφη Κεφαλονιά.
– Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ δεν δακρύζει αλλά ιδρώνει στο μέτωπο.
– Χονδρές σταγόνες ιδρώτα κατεβαίνουν από το μέτωπο ΤΟΥ

 
ΙΔΡΩΤΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ… ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΘΑΥΜΑ
Εντύπωση προκαλεί η είδηση που από το πρωί κάνει το γύρο της Λεμεσού, κι όχι μόνο, ότι η εικόνα στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ακρωτήρι Λεμεσού έχει δακρύσει.
Στο άκουσμα ωστόσο της είδησης δεκάδες πιστοί έσπευσαν στο ξωκλήσι, κάποιοι απ” αυτούς για να διαπιστώσουν του λόγου το αληθές ενώ κάποιοι άλλοι ήδη μιλούν για θαύμα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον...

Ταπείνωση (αποφθέγματα)


Αποτέλεσμα εικόνας για ταπείνωση ορθοδοξία

Μπορεί κάποιος να μιλάει για τις αμαρτίες του και να είναι υπερήφανος κι άλλος να μιλάει για τις αρετές του και να είναι ταπεινός.
+Γέροντας Πορφύριος

Η πίστη οδηγεί τον άνθρωπο στο φόβο. Ποιό φόβο; Να φοβάται την αμαρτία. Να φοβάται να μη λυπήσει τον Θεό. Ο φοβούμενος ταπεινώνεται. Και εκείνος που είναι ταπεινός έχει μέσα του το Άγιο Πνεύμα.
+Γέροντος Φιλόθεος

Κάθε πρωΐ ο Θεός ευλογεί τον κόσμο με το ένα χέρι, άλλ' όταν ιδή κανέναν ταπεινό άνθρωπο, τον ευλογεί με τα δυο Του χέρια. εκείνος πού έχει μεγαλύτερη ταπείνωση, είναι ο μεγαλύτερος απ'όλους.
+Γέροντας Τύχων

Ο άνθρωπος που έχει εγωισμό δεν ελκύει κανέναν. Και αν...

"Κάθε μέρα νέα σειρά, νέα διάθεση, ενθουσιασμός και αγάπη στα παιδιά!" ~~~ (αγ. Πορφύριος)



"Εκείνο που σώζει και φτιάχνει καλά παιδιά είναι η ζωή των γονέων μέσα στο σπίτι. Οι γονείς πρέπει να δοθούνε στην αγάπη του Θεού. Πρέπει να γίνουν άγιοι κοντά στα παιδιά με την πραότητά τους, την υπομονή τους, την αγάπη τους.
Να βάζουνε κάθε μέρα νέα σειρά, νέα διάθεση, ενθουσιασμό κι αγάπη στα παιδιά. Και η χαρά που θα τους έλθει, η αγιοσύνη που θα τους έχει επισκεφθεί, θα εξακοντίσει στα παιδιά την χάρη.
Για την κακή συμπεριφορά των παιδιών φταίνε γενικά οι γονείς. Δεν τα σώζουν ούτε οι συμβου­λές, ούτε η πειθαρχία, ούτε η αυστηρότητα. Αν δεν αγιάζονται οι γονείς, αν δεν αγωνίζονται, κάνουν μεγάλα λάθη και μεταδίδουν το κακό που έχουν μέσα τους.
Αν οι γονείς δεν ζουν ζωή αγία, αν δεν μιλούν με αγάπη, ο διάβολος ταλαιπωρεί τους γονείς με τις αντιδράσεις των παιδιών.
Η αγάπη, η ομοψυχία, η καλή συνεννόηση των γονέων είναι ό,τι πρέπει για τα παιδιά. Μεγάλη ασφάλεια και σιγουριά.

  Τα φερσίματα των παιδιών έχουν άμεση σχέση με...

Ελληνική γλώσσα: Η ανώτερη μορφή γλώσσας που έχει επινοήσει ποτέ το ανθρώπινο πνεύμα

14182-810x425-696x365
 Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες)


Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ” αυτήν δεν υπάρχουν όρια.
( Μπιλ Γκέιτς, Microsoft )
Η Ελληνική και η Κινέζικη, είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική.
( Francisco Adrados, γλωσσολόγος) .
Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.
Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να...